micul dictator arata fata adevarata a unor politruci cum ar fi: Laszlo Borbely, Gyorgy Ervin, Emil hop poc Boc, Marcel Hoara (Bocul de la Gorj, pixuletele topi-top, ciumpilica-tiriplica, politicianul de matineu), Attila Korodi, Livache Negoita, George Scripcaru, Raduly Robert, Antal Arpad, Sorin Oprescu, Virginia Stefanica, Nicolae Nemirschi, Radu Mazare etc

marți, 9 februarie 2010

Noul inspector scolar general vrea documente si corespondenta si in maghiara

Noul sef al Inspectoratului Scolar Judetean Harghita, Ferencz Salamon Alpar, doreste ca toata corespondenta cu scolile sa se faca atat in limba romana, cat si in cea maghiara, iar, in unele cazuri, sa se poata emita documente scolare si in limba maghiara. Ferencz Salamon Alpar a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca intentioneaza ca in toate comunicarile cu scolile, fie ca este vorba de adrese trimise prin fax sau email sau de anunturi postate pe site-ul Inspectoratului Scolar, sa se foloseasca atat limba romana, cat si cea maghiara. De asemenea, inspectorul scolar general din Harghita doreste ca in scolile maghiare sau acolo unde exista sectii cu predare in limba maghiara, informatiile din documentele scolare sa fie scrise atat in romana cat si in maghiara.

'Dorim sa propunem pe caile reprezentative, legale, la Parlament si Guvern, ca acest aspect sa se ia in considerare si sa se realizeze. Eu nu sunt deocamdata imputernicit sa fac propuneri catre scoli sau sa dau dipozitii sa se emita o adeverinta sau un carnet de elev si in maghiara. Dar nu vad de ce nu ar fi normal ca un carnet al unui elev dintr-o anumita clasa, ciclul maghiara, sa fie emis si in maghiara. (...) Nu vad nicio problema in acest lucru', a spus Ferencz Salamon Alpar.

El a explicat ca pentru ca aceasta dorinta sa devina realitate este nevoie de un ordin al Ministrului Educatiei in care sa se specifice documentele care se emit numai in romana si cele care se pot emite si in limba de predare a scolilor. Inspectorul scolar general harghitean este de parere ca in acest fel se vor putea 'normaliza lucrurile in ceea ce priveste ocrotirea limbii materne, pentru romani a limbii romane iar pentru maghiari a limbii maghiare'.
Ferencz Salamon Alpar a fost numit luna trecuta in fruntea Inspectoratului Scolar Judetean Harghita, el fiind sustinut de UDMR. De altfel, noul inspector scolar general este consilier local in Miercurea Ciuc, din partea Uniunii si ocupa functia de vicepresedinte pe probleme de educatie al Organizatiei Teritoriale UDMR Ciuc.
Sursa: http://www.ziare.com/miercurea-ciuc/actual/noul-inspector-scolar-general-vrea-documente-si-corespondenta-si-in-maghiara-1139368

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu