micul dictator arata fata adevarata a unor politruci cum ar fi: Laszlo Borbely, Gyorgy Ervin, Emil hop poc Boc, Marcel Hoara (Bocul de la Gorj, pixuletele topi-top, ciumpilica-tiriplica, politicianul de matineu), Attila Korodi, Livache Negoita, George Scripcaru, Raduly Robert, Antal Arpad, Sorin Oprescu, Virginia Stefanica, Nicolae Nemirschi, Radu Mazare etc

joi, 18 martie 2010

Ungaria "trebuie să protejeze limbile minorităţilor"

Consiliul Europei recomandă Ungariei să elaboreze o strategie pe termen lung pentru protejarea şi promovarea limbilor minorităţilor, între care şi română.Consiliul Europei recomandă Ungariei să elaboreze o strategie pe termen lung pentru protejarea şi promovarea limbilor minorităţilor, între care şi română.

Într-un raport publicat la Strasbourg, Consiliul Europei mai cere Ungariei să creeze şcoli bilingve la toate nivelurile de educaţie. Forul european solicită totodată Ungariei o mai bună finanţare a educaţiei în general dar şi a învăţământului în limbile minorităţilor.

Comitetul de specialitate româno-ungar de colaborare în problemele minorităţilor naţionale se întâlneşte periodic şi propune proiecte şi programe de cooperare în domeniul minorităţilor naţioanle. Ultima şedinţă s-a încheiat cu recomandări ca Ungaria să asigure utilizarea adecvată a limbii române de către minoritarii români. În plus, România cere editarea de manuale pentru românii din Ungaria, sprijin financiar pentru publicaţii în limba română şi dotarea bibliotecilor din Ungaria cu cărţi româneşti.


Conform unui protocol semnat între cele două ţări, partea maghaiară trebuie să ia măsuri de încurajare a studiului limbii române şi înfiinţarea unui centru de perfecţionare a cadrelor didactice care predau limba română pentru minoritatea românească din Ungaria.

Sursa: Radio Romania Actualitati

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu