micul dictator arata fata adevarata a unor politruci cum ar fi: Laszlo Borbely, Gyorgy Ervin, Emil hop poc Boc, Marcel Hoara (Bocul de la Gorj, pixuletele topi-top, ciumpilica-tiriplica, politicianul de matineu), Attila Korodi, Livache Negoita, George Scripcaru, Raduly Robert, Antal Arpad, Sorin Oprescu, Virginia Stefanica, Nicolae Nemirschi, Radu Mazare etc

miercuri, 31 martie 2010

EPURAREA ETNICA A ROMANILOR DIN COVASNA. Prioritatile UDMR si PCM: Maghiarizarea strazilor din Sfantu Gheorghe si infiintarea "Pietei Hungaria"!


Cele mai multe strazi rebotezate iau denumiri ungurestiCele mai multe strazi din municipiul Sfantu Gheorghe, care vor fi rebotezate, vor avea denumirile unor personalitati maghiare, autoritatile locale explicand acest fapt prin dorinta de a restabili un ''echilibru'' cu cele care poarta nume romanesti.

Primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad (foto), a prezentat, joi, lista cu numele strazilor care vor fi schimbate, printre acestea numarandu-se ''1 Mai'', ''Avantului'', ''Constructorilor'', ''Energiei'', ''Facliei'', ''Prieteniei'', ''Recoltei'', ''Sanatatii'', ''Tineretului'', ''Viitorului'', ''Fabricii'', ''Silozului'' si altele, care, potrivit acestuia, au denumiri ''comuniste''.
''Trebuie sa vedem de unde pornim, pentru ca 75% dintre cetatenii municipiului sunt maghiari, iar marile artere de circulatie au nume romanesti - '1 Decembrie 1918', 'Paius David', 'Armata Romana', 'Grigore Balan', 'Nicolae Iorga'.(...) Exista un dezechilibru si e normal sa vrem sa restabilim echilibrul. E un semn de normalitate'', a declarat primarul Antal Arpad.

Printre cele ce vor fi inlocuite se mai numara ''Andrei Saguna'' care va deveni ''Kopeczy Sebestyen Jozsef'', pe motiv ca exista o piata cu numele mitropolitului ortodox al Transilvaniei, si ''Horia Closca si Crisan'', redenumita ''Attila'', pentru ca, sustin autoritatile locale, ''nu are nicio legatura cu istoria acestei zone'' sau cu convietuirea interetnica. De asemenea, se va infiinta o noua piata care va lua numele ''Piata Hungaria'', dupa numele unui fost hotel cu acelasi nume.

Din cele 32 de strazi care vor fi botezate ori rebotezate, patru vor purta numele unor personalitati de nationalitate romana, precum ''George Cosbuc'', ''Mihail Kogalniceanu'', ''Iosif Popoviciu'' si ''Aurel Nistor''. Primarul Antal Arpad a explicat ca in comisia de atribuire a denumirilor s-a discutat ca un sfert din aceste strazi sa aiba ''denumiri romanesti'', proportional cu ponderea romanilor din Sfantu Gheorghe, insa au aparut si alte puncte de vedere.

In urma schimbarii acestor denumiri cateva sute sau mii de persoane vor trebui sa isi schimbe actele de identitate. Primarul a recunoscut ca nu a facut o socoteala pentru a afla cate persoane vor fi implicate in acest proces si nici o evaluare a costurilor. In schimb a dat asigurari ca acestea vor fi ''gratuite'' pentru cei in cauza, fiind suportate din bugetul local.

Intrebat daca nu risca sa fie criticat pentru ca ''are astfel de prioritati pe timp de criza'', primarul a declarat ca in mod sigur vor fi destule pareri pro si contra. Acesta a anuntat, totodata, ca intentioneaza sa reia demersurile pentru schimbarea denumirii Bulevardului ''1 Decembrie 1918'', care va fi impartit in trei portiuni si rebotezat pe doua dintre acestea ''Petofi Sandor'', respectiv ''Mihai Eminescu''. Sursa: Ziare.com

O parte a listei cu noile denumiri de strazi pe care administratia publica locala maghiara din Sfantu Gheorghe vrea sa le modifice...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu