micul dictator arata fata adevarata a unor politruci cum ar fi: Laszlo Borbely, Gyorgy Ervin, Emil hop poc Boc, Marcel Hoara (Bocul de la Gorj, pixuletele topi-top, ciumpilica-tiriplica, politicianul de matineu), Attila Korodi, Livache Negoita, George Scripcaru, Raduly Robert, Antal Arpad, Sorin Oprescu, Virginia Stefanica, Nicolae Nemirschi, Radu Mazare etc

joi, 11 martie 2010

Marko Bela uită că limba oficială e româna


Vicepremierul Marko Bela foloseşte antetul Guvernului României, ştampila de viceprim-ministru şi faxul Cancelariei primului-ministru pentru a transmite documente scrise în limba maghiară şi semnate de el. Este vorba despre un document oficial prin care vicepremierul i-a chemat la Târgu-Mureş pe directorii şi adjuncţii maghiari din licee la o reuniune pe tema învăţământului în limba maghiară.

0-115781-03.jpg

"Meghivom 2010 marcius 5-en pentek delelott 11 orara, Marorsvasarhelyre a Kulturpalota kistermebe, a romaniai maghiar liceumigazgatok...", aşa începe documentul transmis de Marko Bela. N-ar fi fost nimic anormal dacă documentul ar fi avut ştampila UDMR şi ar fi fost semnat de Marko Bela în calitatea sa de preşedinte al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România.
Însă acesta este un document oficial, transmis din cabinetul premierului României, semnat şi ştampilat de vicepremierul României, dar în care nu există nici urmă de limba română. Nu numai că este vorba despre un abuz, ci şi despre încălcarea Constituţiei cu privire la limba oficială a statului român.


"LIMBA OFICIALĂ ESTE LIMBA ROMÂNĂ"
"Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu. (2) Ziua naţională a României este 1 Decembrie. (3) Imnul naţional al României este "Deşteaptă-te, române". În România, limba oficială este limba română", prevede legea fundamentală a ţării. Astfel, putem să considerăm transmiterea unui document oficial într-o altă limbă decât cea oficială ca fiind un act neconstituţional. Pentru că, în cazul de faţă, documentul este transmis din cancelaria primului-ministru, are ştampila viceprim-ministrului şi antetul Guvernului României şi este semnat de Marko Bela în calitate de vicepremier.

Utilizarea limbii maghiare în scrierea documentelor oficiale l-a indignat şi pe directorul Grupului Şcolar "Aurel Perşcu", ing. Petru Florin Oproiescu, unul dintre destinatarii faxului prin care era convocat de viceprim-ministru la întâlnirea de la 5 martie de la Târgu-Mureş. Directorul a ignorat documentele şi nu le-a îregistrat, dar a hotărât să îi trimită premierului Emil Boc o scrisoare prin care să îl informeze pe acesta ce se întâmplă în ograda sa.


COINCIDENŢĂ SAU NU
"Vă invităm spre analiză două documente pe care le-am recepţionat prin fax la sediul unităţii noastre şcolare. Dacă primul document transmis la data de 24 februarie 2010 de cotidianul local «Kozpont» şi redactat numai în limba maghiară l-am trecut cu vederea, al doilea document, recepţionat la data de 2 martie 2010, ora 13:40, şi transmis nouă, după cum vedeţi în anexe, de la «CANCELARIA PRIMULUI-MINISTRU AL ROMĂNIEI», îl considerăm ca o gravă încălcare a Constituţiei României şi nu în ultimul rând o jignire a dvoastră personal, domnule prim-ministru, fapt pentru care vă rugăm să luaţi măsurile ce se impun pentru intrarea în legalitate în privinţa documentelor emise de Guvern", se arată în scrisoarea semnată de Petru Florin Oproiescu, care îl întreabă pe Emil Boc dacă "Limba maghiară este limbă oficială a Statului Român?".

Oproiescu ţine totodată să sublinieze şi contextul în care are loc convocarea directorilor maghiari prin faxul trimis de Marko Bela: în preajma comemorării a 20 de ani de la conflictele de la 15, respectiv 19-20 martie 1990, de la Târgu-Mureş. În opinia sa, acţiunile lui Marko Bela "nu fac decât să deterioreze climatul de bună înţelegere şi convieţuire".

Sursa:
http://www.jurnalul.ro/stire-politic/marko-bela-uita-ca-limba-oficiala-e-romana-538245.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu