micul dictator arata fata adevarata a unor politruci cum ar fi: Laszlo Borbely, Gyorgy Ervin, Emil hop poc Boc, Marcel Hoara (Bocul de la Gorj, pixuletele topi-top, ciumpilica-tiriplica, politicianul de matineu), Attila Korodi, Livache Negoita, George Scripcaru, Raduly Robert, Antal Arpad, Sorin Oprescu, Virginia Stefanica, Nicolae Nemirschi, Radu Mazare etc

marți, 12 ianuarie 2010

Revine controversatul Gyorgy Ervin

Bătălia pentru Prefectura Covasna = Bătălia pentru autonomia teritorială pe criterii etnice
Autor:
Adrian Teacă

UDMR şi-a negociat dur pretenţiile cu partenerii din PDL. Surse din cele două formaţiuni confi rmă faptul că, cel puţin la nivel central, „s-a căzut la pace” privind împărţirea prefecturilor. Aici e unul din marile of-uri ale UDMR, care şi anul trecut a cerut insistent înlăturarea prefectului Codrin Dumitru Munteanu (foto). Motivul? Simplu. Un prefect bine pregătit profesional şi vertical poate contracara iniţiativele autonomiste ale udemeriştilor, atacând în instanţă hotărârile autorităţilor locale. Codrin Munteanu
De pildă, în campania prezidenţială din toamnă, candidatul Kelemen Hunor, actualul ministru al Culturii, recunoştea, într-o conferinţă de presă la Sfântu-Gheorghe, că liderii UDMR au insistat pe lângă ministrul interimar al Internelor din acea vreme, Vasile Blaga, să-l schimbe pe prefectul Codrin Munteanu, numit în post la începutul anului 2009, la propunerea PSD. Atunci, PSD a preferat să susţină un tehnocrat în detrimentul unor membrii de partid. Deşi social- democraţii ieşiseră din Guvern, Munteanu a fost singurul prefect din ţară care nu a putut fi „clintit”, atât datorită profi lului său profesional, cât şi pentru că era apărat de lege. Cu toate că încercări şi presiuni au fost, mai tot timpul.
Kelemen Hunor afirma, în toamna anului trecut: „Nu înţeleg de ce nu pleacă singur prefectul, din moment ce nu e dorit. Avem beciul plin de specialişti”, aluzie la faptul că Munteanu e specialist în administraţie publică.
N-au reuşit atunci, dar situaţia s-a schimbat radical în decembrie 2009, odată cu intrarea UDMR la guvernare, alături de PDL. Premierul Emil Boc a cedat în faţa vicepremierului Marko Bela şi i-a garantat cinci prefecturi. Trei în Ardeal - Covasna, Harghita şi Sălaj, plus prefecturile din Hunedoara şi Vaslui. UDMR ar mai putea avea subprefecţi în Maramureş, Satu-Mare, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Cluj şi Mureş. Lucrurile nu sunt însă „bătute în cuie”, conducerea PDL urmând să se întâlnească pe 11 ianuarie cu şefi i fi lialelor judeţene, pentru a „media” acest compromis, care-i nemulţumeşte pe mulţi lideri din teritoriu, mai ales pe cei din Ardeal. Doar după ce se va fi naliza faza cu prefecturile, se va putea trece la „târguiala” funcţiilor din instituţiile deconcentrate.

Preşedintele UDMR Sfântu-Gheorghe, purtătorul de cuvânt al PDL Covasna

Primarul municipiului Sfântu- Gheorghe, Antal Arpad Andras, ne-a confirmat, miercuri, că UDMR Covasna l-a nominalizat pentru funcţia de prefect pe Gyorgy Ervin (foto), iar seara târziu numirea acestuia a şi apărut pe site-ul Guvernului. Desigur, în detrimentul lui Codrin Munteanu, care a fost numit inspector guvernamental. Gyorgy a mai fost prefect, în perioada 2005 - 2009 (ianuarie), după care, odată cu instalarea Guvernului Boc I (PDLPSD), a rămas subprefect, în locul său fiind numit Munteanu.
Gyorgy Ervin
De numele lui Gyorgy Ervin se leagă un scandal despre care presa, locală şi centrală, a scris pe larg. Totul a plecat de la un control efectuat la Prefectura Covasna, în luna mai 2009, de către Corpul de Control al Ministerului Administraţiei şi Internelor. Acesta a constatat mai multe nereguli în instituţie. Prefectul Codrin Munteanu a sesizat la acea vreme Inspectoratul Judeţean de Poliţie în legătură cu o achiziţie făcută de fostul şef al instituţiei. Era vorba de un sistem de supraveghere video pentru Serviciul de permise şi înmatriculări şi Serviciul de paşapoarte din subordinea Prefecturii. Contractul a fost atribuit direct, fără să existe măcar un proiect, unei fi rme neautorizate să efectueze acest gen de lucrări. Mai mult, lucrarea a fost plătită, cu 27.700 lei, fără a fi fost recepţionată în prealabil! La această sumă a mai adăugat pentru aceeaşi lucrare încă 20.000 lei şi Consiliul Judeţean Covasna. Un alt contract controversat semnat de Gyorgy Ervin se referă la cumpărarea unui soft de registratură în valoare de 20.000 lei, care nu a fost pus în funcţiune niciodată. Gyorgy Ervin a mai fost acuzat de către prefect că, înainte de a preda funcţia, a distrus actele întocmite de compartimentul juridic al Prefecturii pentru anularea a zeci de hotărâri de consilii locale nelegale, pe care nu le-a atacat în instanţă!
În anul în care a exercitat funcţia de prefect al judeţului Covasna, Codrin Munteanu a făcut o demonstraţie de forţă profesională, a organizat audienţe cu cetăţenii pe teren atrăgându-şi simpatia maghiarilor nemulţumiţi de prestaţia aleşilor udemerişti, a înlăturat drapelul Ungariei din sala de şedinţă a Prefecturii Covasna arborat în mandatul lui Gyorgy Ervin, a atacat la Tribunal actele nelegale pe care Gyorgy a omis să le atace încălcându- şi statutul de garant al legalităţii în judeţ, a solicitat unor primării să inscripţioneze şi în limba română denumirea instituţiei, a cerut îndepărtarea aşa-zisului drapel secuiesc de la primării şi a reuşit dezarborarea drapelelor Ungariei ridicate în comunele Chichiş şi Ozun. Între actele pe care Gyorgy a uitat să le atace, şi le-a distrus, încălcându-şi grav principala atribuţie de verifi - care a legalităţii documentelor, se regăsesc şi vestitele hotărâri privind înfi inţarea Asociaţiei „Pro Ţinutul Secuiesc”, o asociaţie care se dorea, conform statutului, o structură administrativă paralelă care să înglobeze judeţele Covasna, Harghita şi o parte din Mureş.
Încăpăţânarea prefectului Codrin Munteanu de a aplica Constituţia şi legile României în judeţul Covasna a deranjat şi compromis interesele separatiste ale liderilor UDMR. Ne întrebăm, fi resc am spune noi, câţi români din judeţul Covasna realizează acest lucru şi câţi dintre ei sunt solidari, în acest moment, cu eminentul jurist Codrin Munteanu.

O surpriză de la DNA pe adresa fostului şi viitorului prefect, ex-membru UDMR!

O informaţie de ultimă oră aflăm din cotidianul „Gândul” de miercuri, 6 ianuarie 2010. Un articol semnat de Adrian Popescu ne semnalează faptul că fostul şi - deja - viitorul prefect de Covasna, Gyorgy Ervin, este, mai nou, şi client al DNA! Dosarul pe care-l prelucrează Direcţia Naţională Anticorupţie se referă la retrocedarea unor terenuri. Potrivit procurorului de caz, faptele pentru care e cercetat Gyorgy sunt „din zona luării de mită şi abuzului în serviciu”. Dosarul se află în faza actelor premergătoare urmăririi penale.
Ei bine, toate cele descrise mai sus nu par să-i impresioneze pe liderii UDMR. Şi nici pe premierul Emil Boc. Domnul Antal se aştepta, miercuri, ca Hotărârea de Guvern privind numirea lui Gyorgy să apară în câteva zile, şi ea a apărut chiar mai repede. Liderul UDMR Sfântu- Gheorghe ne-a mai informat că PDL Covasna va face nominalizările pentru cei doi subprefecţi.
Preşedintele organizaţiei judeţene a PDL, Gheorghe Baciu, ne confi rmase, la rândul său, miercuri ziua, ceea ce urma să devină o certitudine seara, şi anume că, „mai mult ca sigur”, prefectul judeţului Covasna va fi numit la propunerea UDMR. În privinţa posturilor din instituţiile deconcentrate, Gheorghe Baciu susţine că discuţiile vor demara doar după Colegiul Director al PDL, din 11 ianuarie. „Noi o să insistăm ca oamenii puşi de PDL, buni specialişti, să rămână pe funcţii. Aşa cum, anul trecut, noi i-am păstrat în funcţii pe cei numiţi de UDMR, deşi ei nu se mai afl au la guvernare. Pentru că sunt profesionişti, chiar dacă sunt asumaţi de partid. Aşa e cazul cu Benedek Zsolt, de la RAR, sau cu doamna Kerestely Irma, de la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Nu vom avea probleme în acest sens, colaborarea cu UDMR e bună”, a mai spus Baciu.
Liderul liberalilor din judeţul Covasna, Marius Obreja, se poziţionează mai degrabă neutru în această problemă: „Am avut o bună colaborare cu domnul Gyorgy Ervin, în perioada cât a fost prefect, aşa cum avem o relaţie bună cu actualul prefect (înlocuit între timp chiar cu Gyorgy Ervin - n.r.). Aşa încât nu ne afectează această variantă care se vehiculează. Noi suntem în opoziţie, şi datoria noastră este să le urmărim activitatea, să sancţionăm eventuale nereguli”.

http://www.condeiulardelean.ro/articol/revine-controversatul-gyorgy-ervin


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu