micul dictator arata fata adevarata a unor politruci cum ar fi: Laszlo Borbely, Gyorgy Ervin, Emil hop poc Boc, Marcel Hoara (Bocul de la Gorj, pixuletele topi-top, ciumpilica-tiriplica, politicianul de matineu), Attila Korodi, Livache Negoita, George Scripcaru, Raduly Robert, Antal Arpad, Sorin Oprescu, Virginia Stefanica, Nicolae Nemirschi, Radu Mazare etc

vineri, 29 ianuarie 2010

Mihai Meres, primarul orasului Balan: Judetul Harghita, la coada clasamentului ca nivel de viata din cauza enclavizarii medievale!

Harghita este la coada clasamentului ca nivel de viaţă şi ca standarde de infrastructură în România - şi acesta este şi rezultatul gândirii şi tendinţei de enclavizare medievală ?
2009 a fost cel mai greu an din cei zece pe care i-am avut ca primar Despre investiţiile realizate în 2009, problemele întâmpinate, precum şi priorităţile anului în curs am discutat cu primarul oraşului Bălan, Mihai Mereş. Acesta afirma că anul trecut a fost cel mai greu din cei zece pe care i-a avut ca primar, iar în ceea ce priveşte anul 2010 era şi mai sceptic, afirmând că va fi mai greu decât cel care s-a încheiat recent. Deşi a fost un an în care criza economică s-a resimţit din plin, totuşi au fost realizate o serie de investiţii importante pentru fostul oraş minier, iar planurile pentru acest an sunt la fel de ambiţioase, însă şi problemele la fel de accentuate...
- Anul 2009 a fost un an greu... Care ar fi trei dintre cele mai importante investiţii realizate anul trecut?
- Cred că cea mai important&#asigura condiţiile minimale de funcţionare a oraşului. Începerea lucrărilor la reabilitarea drumului judeţean 125 Bălan - Gheorgheni, principala prioritate pe 2010 - Priorităţile pe 2010...
- Primul lucru, cel mai important, este începerea lucrărilor la drumul judeţean 125. Sper ca odată cu deblocarea finanţărilor internaţionale să intrăm pe lista de rezerve în proiectul cu Consiliul Judeţean, depus de acesta, şi anume reabilitarea drumului Bălan - Gheorgheni. Faptul că Bălanul s-ar transforma dintr-un oraş-capăt de drum într-un oraş de tranzit, sperăm că va redeschide o altă perspectivă urbei.
Al doilea lucru pe care ni l-am dori este finanţarea investiţiilor la strada Florilor, atât în ceea ce priveşte finanţarea la reţeaua de apă-canalizare, cât şi refacerea în totalitate a carosabilului, a pistei de biciclişti, a trotuarelor şi a iluminatului pe această stradă. Este a doua ca mărime din oraş şi este foarte importantă această investiţie.
De asemenea, tot o prioritate este ca toate străzile din oraş să fie reabilitate şi aduse la standarde urbanistice fireşti. Proiecte pe care le-am început anul trecut şi sper ca anul acesta să putem demara lucrările ar fi reabilitarea termică a celor 22 de blocuri, la care asociaţiile de proprietari şi-au dat acordul pentru a intra în programul de reabilitare termică. Şi, de asemenea, sperăm ca Guvernul - dacă se va ţine de cuvânt şi va onora parteneriatul pe care-l avem şi obligaţiile - să înceapă lucrările la blocurile 49, 51, 52, 53 pentru reabilitare şi refacere în totalitate. Bălanul - oraş wireless 100% Altă prioritate - să intru în graţiile Consiliului local pentru a fi de acord - este implementarea programului ,,Bălanul - oraş wireless 100%", prin care tot oraşul să fie securizat cu camere de supraveghere la toate instituţiile de învăţământ, obiectivele şi spaţiile publice, parcuri, terenuri de joacă. Supraveghere video 100%, într-un sistem centralizat. Iar la final, într-un an-doi, tot oraşul să aibă acces gratuit la Internet. Fiecare cetăţean să poată vedea ce se întâmplă în oraş şi să aibă Internet gratuit.
De asemenea, îmi doresc un parteneriat foarte bun cu ONG-urile din oraş, astfel încât pentru fiecare grup ţintă din oraş, pe care le-am identificat - şi noi avem un evantai de soluţii pentru ele - să le putem implementa prin parteneriat şi astfel să diminuăm din problemele pe care le au aceşti cetăţeni cu vulnerabilităţi ridicate.
- În legătură cu realizările din 2009, puteţi nominaliza, cu mâna pe inimă, o persoană sau o instituţie care v-a ajutat?
- Înainte de toate aş nominaliza consiliile de administraţie, directorii şcolilor, cu care reuşim să facem lucruri peste media a ceea ce se realizează în restul oraşului. Şcolile noastre şi copiii noştri au la ora actuală - fără nici un pic de modestie - condiţii la standarde europene ridicate.
Apoi aş nominaliza preotul catolic pentru lucrările deosebite realizate la refacerea Bisericii catolice, la 140 de ani de existenţă. Şi fără modestie, m-aş nominaliza pe mine, pentru modul în care am reuşit să supravieţuim şi în 2009 împotriva tuturor greutăţilor pe care le-am avut şi cărora le-am supravieţuit. Am început un parteneriat bun cu Consiliul Judeţean, dar s-a oprit pe parcurs - Şi la nivel judeţean?
- La nivel judeţean ar trebui să dau notă de trecere pentru cum s-au aşezat lucrurile. Sigur, am început un parteneriat bun cu Consiliul Judeţean, dar s-a oprit pe parcurs. Aş da o notă de 7 Consiliului Judeţean şi Prefecturii, precum şi o notă de 8 Gărzii de Mediu, cu care am reuşit să găsim căi de comunicare şi soluţii, în condiţiile în care groapa de gunoi din Bălan a fost printre primele care a trebuit să se închidă.
În rest nu aş avea motive să nominalizez pe nimeni şi nici nu aş putea să felicit, pentru că Harghita, din punctul meu de vedere, este un judeţ între cele din coada clasamentului ca nivel de viaţă şi ca standarde de infrastructură la nivelul României, ca să nu mai vorbesc la nivel european. Şi asta cred că este şi rezultatul unei gândiri medievale, de multe ori, şi tendinţei de enclavizare medievală.
Cred că trebuie regândit total şi modul de abordare a problemelor de către politicieni, dar şi tratamentul care trebuie aplicat cetăţenilor judeţului de către autorităţi.
Harababura din ceea ce înseamnă guvernarea şi administraţia din România cred că va continua în 2010. Este prea mult teatru şi prea mult joc scenic în politica românească - şi prea puţine rezultate. Avem în continuare prea mulţi închiriaţi cu luna sau cu perioada în politica românească şi cred că la finalul anului vom putea trage concluzia, cu o amărăciune tristă, că nu am făcut decât să pierdem timpul în continuare. Nu am încredere în ceea ce se va întâmpla în 2010 în România...
Sursa: Stefan Patrintas, Informatia Harghitei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu