micul dictator arata fata adevarata a unor politruci cum ar fi: Laszlo Borbely, Gyorgy Ervin, Emil hop poc Boc, Marcel Hoara (Bocul de la Gorj, pixuletele topi-top, ciumpilica-tiriplica, politicianul de matineu), Attila Korodi, Livache Negoita, George Scripcaru, Raduly Robert, Antal Arpad, Sorin Oprescu, Virginia Stefanica, Nicolae Nemirschi, Radu Mazare etc

luni, 18 ianuarie 2010

Cultul lui Wass Albert, duşman fanatic al românilor, este promovat în Romania de un scriitor din Budapesta

Cultul lui Wass Albert, duşman fanatic al românilor, este promovat în Romania de un scriitor din Budapesta

In toamna acestui an, la Sfantu Gheorghe, s-a desfasurat o serata de binefacere, in care literatul Péter Turcsány, presedintele Asociatiei Atelierul Kráter din Budapesta, a tinut o prelegere, corelata cu proiectia filmului “Despre viata si vocatia lui Wass Albert”.

La aceasta serata au participat, se pare, si membrii familiei scriitorului budapestan, respectiv Turcsány Torda si Turcsány Bihor. Este cunoscut ca aceasta editura din Budapesta a publicat in ultimii ani, intr-un asa-numit serial foileton, toate lucrarile scrise in America de Wass Albert, care este considerat in Romania, pe baza unor dovezi istorice, un criminal de razboi. Urmand exemplul editurii din Budapesta, Editura “Mentor” din Targu- Mures, a publicat in serie lucrarile, romanele si eseurile lui Wass Albert, ba mai mult, chiar si jurnalul sau, cu caracter de reportaj, intitulat “Jönnek” (”Vin”), in care Wass Albert, ca un entuziast adept al regimului revizionist-fascistoid din Ungaria acelor vremuri, de-a dreptul il ridica in slavi pe Miklós Horthy, care dupa Dictatul de la Viena impus de Hitler a ocupat cu “cavalerii honvezi” Nordul Transilvaniei si a permis organelor puterii sa savarseasca cele mai sangeroase atrocitati impotriva populatiei romane.

Merita sa precizam si de aceasta data ca unul din actionarii Editurii “Mentor”, din Targu-Mures, care a publicat astazi, in Romania, aceasta lucrare de ideologie horthysta si profund antiromaneasca, scrisa de Wass Albert, a fost pana nu demult presedintele UDMR, Béla Markó. Aflu din editia din 31 octombrie 2009 a cotidianului “Háromszék” din Sfantu Gheorghe urmatoarele: “Wass Albert a fost nu numai scriitor si poet, ci si un maghiar demn de urmat” _ a subliniat in cadrul seratei amintite presedintele Asociatiei “Atelierul Kráter” din Budapesta, Péter Turcsány. Despre ce fel de “maghiar demn de urmat” a fost Wass Albert, oricine poate sa se convinga, daca va citi volumul rusinos “Jönnek” (”Vin”). In acest asa-zis jurnal, scris sub forma unui reportaj, Wass Albert ne apare ca un iredentist maghiar orbit de ura, un admirator al regentului Miklós Horthy, pe care il considera cel mai mare om de stat, “un mare erou” al secolului XX, care a fost decorat de Hitler cu cea mai inalta distinctie, Crucea de Fier. Ca scriitor, Wass Albert primise anumite insarcinari confidentiale din partea comandamentului armatei honvezilor care a ocupat Nord-Vestul Transilvaniei. Acum nu vreau sa amintesc dovezile pe baza carora Tribunalul Poporului din Romania l-a declarat pe Wass Albert drept criminal de razboi. Despre acest scriitor doreste Péter Turcsány sa-i convinga pe maghiarii din Transilvania, pe secuii de rand, ca este “un maghiar demn de urmat”?!

Mai mult de atat: literatul budapestan, care face agitatie in Romania si care este de fapt un dusman orbit de ura al Romaniei, sustine _ potrivit relatarii ziarului “Háromszék” _ ca Wass Albert “se adreseaza nu numai Transilvaniei, ci tuturor maghiarilor, iar operele sale ar putea fi pe placul si al altor natiuni”?!

Sa fim seriosi, in afara de hothystii, iredentistii si revizionistii maghiari, care ar fi natiunea care l-ar aprecia si l-ar proclama drept clasic al literaturii pe Wass Albert?! Si unde sunt acele “alte natiuni, care ar putea indragi operele sale”?!

Este o nerusinare fara margini sa afirmi in Romania astfel de lucruri despre Wass Albert! Pe baza lucrarii “Jönnek” (”Vin”), poporul roman il considera, pe buna dreptate, pe Wass Albert un dusman inrait, horthyst si fascist, al carui pacat este de neiertat. Dragi literati budapestani si colegi din Transilvania, va rog sa cititi creatia lui Wass Albert intitulata “Jönnek” (”Vin”), din care erup ura fata de poporul roman, jignirile si calomniile la adresa natiunii romane, iar toate acestea provin din atitudinea revizionista si iredentista a lui Wass Albert, care a protestat toata viata sa impotriva Marii Uniri infaptuite pe 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia.

In procesul de construire a statului de drept, cand vom ajunge in situatia in care autoritatile romane competente vor da o atentie sporita unor declaratii si manifestari propagandistice, rostite la diferite forumuri si spectacole ce au invadat viata publica, la care participa unii cetateni straini si care, in esenta lor, sunt indreptate impotriva intereselor fundamentale ale Romaniei?

Hajdu Gyõzõ, www.cuvantul-liber.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu