micul dictator arata fata adevarata a unor politruci cum ar fi: Laszlo Borbely, Gyorgy Ervin, Emil hop poc Boc, Marcel Hoara (Bocul de la Gorj, pixuletele topi-top, ciumpilica-tiriplica, politicianul de matineu), Attila Korodi, Livache Negoita, George Scripcaru, Raduly Robert, Antal Arpad, Sorin Oprescu, Virginia Stefanica, Nicolae Nemirschi, Radu Mazare etc

joi, 14 ianuarie 2010

Haiducul Surupăceanu, „tanchistul“ de la Romsilva

T 55 vândut pe bani grei Regiei Pădurilor zace la Centrul de colectare fructe de pădure din Târgovişte

T 55 vândut pe bani grei Regiei Pădurilor zace la Centrul de colectare fructe de pădure din Târgovişte

Deputatul care vrea supraimpozitarea averilor mari în beneficiul săracilor e cel care a vândut la suprapreţ tancuri inutile către Romsilva şi Complexul Energetic Turceni. Mugurel Surupăceanu are o dublă calitate: deputat în Parlamentul României şi inculpat într-un dosar de abuz în serviciu şi spălare de bani.

Deputatul Mugurel Surupăceanu a iniţiat un proiect legislativ prin care propune ca averile mari să fie impozitate suplimentar. Potrivit expunerii de motive, noul impozit, denumit „de solidaritate", este justificat prin criza economică şi prin sărăcia bugetului şi a populaţiei. Acesta va fi de 0,5 la sută şi se va aplica tuturor persoanelor fizice a căror avere depăşeşte pragul de 500.000 de euro.

Citiţi şi:

Proiect de bir pe averile foarte mari

Solidaritatea lui Mugurel Surupăceanu cu bugetul de stat este de dată recentă. În anii 2004-2007, el a avut două tranzacţii-bombă: a reuşit să vândă două tancuri nefolositoare importate din Ucraina pe post de utilaje forestere şi miniere. Plata tancurilor - care nu au fost folosite - a fost făcută din fonduri publice.

Ziarul „Adevărul" vă prezintă cele două afaceri ale parlamentarului care în timpul activităţilor sale de om de afaceri este suspectat că a păgubit statul cu aproximativ 400.000 de euro.

A importat un tanc T55 pe post de excavator

În 2003, în iulie, o firmă-fantomă din Bucureşti importa din Ucraina un tanc T55, model 1978. Vehiculului i se montase o lamă reglabilă şi un braţ hi­draulic, devenind astfel „buldozer uni­versal".

În România, utilajul a intrat fără niciun fel de document, fără carte teh­nică şi fără declaraţie de import şi a fost „vândut" unei societăţi deţinute de Mugurel Surupăceanu, actual deputat. Tancul a fost transportat pe calea ferată, iar destinaţia a fost Rovinari. Aici urma să fie preluat de destinatarul transportului - societatea lui Surupăceanu, Energoreparaţia Rovinari SRL.

Mugurel Surupăceanu, împreună cu unul din directorii firmei au recepţionat transportul, numai că, la coborârea din vagon, tancului i s-a rupt sistemul hidraulic.

Surupăceanu a decis ca T55-ul să fie dus în curtea unei alte societăţi adminis­trate tot de domnia sa: Maestro SRL, iar până în 2004, tancul a rămas în paragină. Ca să-l vândă, Surupăceanu a „ţintit" întreprinderile miniere. Însă, fiindcă T55 era inutilizabil, consuma 80 de litri de motorină la oră şi polua, directorii complexurilor energetice au refuzat oferta.

Rocadă cu mama în acţionariat

Situaţia s-a schimbat în martie 2004. Atunci, Mugurel Surupăceanu a devenit prefect al jude­ţului Gorj şi a ieşit din firmele sale. Importantă în „afacerea tancului T55" a rămas, însă, societatea Eufrat SRL. Aici, locul proaspătului prefect a fost luat de mama sa, Iuliana Surupăceanu. La două zile după instalarea ca prefect a lui Mugurel Surupăceanu, Ion Dumitru, fostul şef al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) - actual deputat - îl informa pe şeful Direcţiei Tehnice că în Gorj se află un utilaj care ar putea fi folosit la lucrări silvice.

Dumitru a cerut testarea utilajului, iar rezultatul a fost clar: „utilitatea este zero". În timpul testărilor, în zonă a apărut chiar Mugurel Surupăceanu. Declaraţia sa a fost că „trecea întâmplător pe lângă pădure şi a oprit să vadă ce se întâmplă".

Achiziţia T55-ului s-a făcut la comandă

Cu toate că experţii au constatat că tancul nu aduce niciun folos regiei, pe 14 iulie 2004, Eufrat SRL - firma mamei lui Mugurel Surupăceanu - a trimis la Romsilva o ofertă privind T55-ul. Chiar în aceeaşi zi, la RNP s-a redactat o notă prin care se arăta necesitatea achiziţionării unui vehicul cu „coordonatele" T55-ului, ba chiar s-a menţionat şi preţul estimativ. Acesta era exact cel solicitat de Eufrat SRL în oferta sa. De altfel, mai târziu, angajaţii RNP au susţinut în faţa procurorilor anticorupţie că au copiat oferta srl-ului mamei lui Surupăceanu.

După 10 zile, RNP a organizat licitaţia pentru achiziţionare, cu un caiet de sarcini compus dintr-o singură filă. În acesta s-a descris fix T55-ul deţinut de firma controlată de Surupăceanu. Eufrat SRL a câştigat licitaţia iar pe 16 decembrie 2004, pentru tanc au fost plătiţi 860.000 de lei, adică 220.000 de euro, bani din fondurile publice ale Romsilva. Suma a ajuns în contul societăţii Eufrat SRL, controlată de Surupăceanu, cel care cumpărase tancul din Ucraina cu numai 6.000 de dolari.

După adjudecare, tancul a fost trimis de la o direcţie silvică la alta. Pe 22 octombrie 2004 utilajul a ajuns la Lehliu. De aici tancul a fost dusa la Dâmboviţa, iar acum utilajul zace în curtea Centrului de Fructe de Pădure din Târgovişte. T55-ul vândut de Surupăceanu nu a fost folosit niciodată.

Alt tanc pentru Turceni

Într-un caz similar, Mugurel Surupăceanu a devenit învinuit în ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Un alt tanc adus de Surupăceanu împreună cu vestitul T55 i-a adus acestuia trimiterea în judecată pentru spălare de bani şi abuz în serviciu. Practic, potrivit procurorilor anticorupţie, în 2007, actualul deputat - care, atunci, deţinea controlul societăţii comerciale Voron Trans S.R.L - s-a înţeles cu prietenul său Cristea Dumitru, directorul Complexului Energetic Turceni, pentru vânzarea „unui utilaj terasier multifuncţional".

Ca urmare a înţelegerii, inculpatul Cristea Dumitru, în calitate de director general al Complexul Energetic Turceni S.A., a dat dispoziţii pentru întocmirea documentaţiei de achiziţie astfel încât să se realizeze achiziţia, prin negociere directă, a utilajului de la S.C. Voron Trans S.R.L.

"Pe întreaga perioadă a derulării procedurii de achiziţie, inculpatul Surupăceanu Mugurel a ţinut în permanenţă legătură cu inculpatul Cristea Dumitru, comunicându-i acestuia datele necesare în vederea demarării procedurii de achiziţie (caracteristicile tehnice ale utilajului, denumirea societăţilor prin intermediul cărora poate furniza utilajul)", se arată în comunicatul remis la jumătatea lui 2009 de DNA.

Suspectat de DNA pentru spălare de bani

Al doilea tanc al lui Mugurel Surupăceanu (foto) a fost vândut Complexului Turceni. În condiţiile în care utilajul era învechit şi avea defecţiuni, directorul complexului a aprobat achiziţionarea şi efectuarea plăţii către societatea lui Surupăceanu: 836.570 de lei, sumă de patru ori mai mare decât preţul de import.

Din aceşti bani, 586.570 lei au fost transferaţi din contul Voron SRL în contul S.C. Tutto Mobili S.R.L., „o altă societate controlată tot de Surupăceanu Mugurel, prin interpuşi", printr-un contract de vânzare-cumpărare fictiv.

Mugurel Surupăceanu s-a arătat volubil în ceea ce priveşte explicarea iniţiativei sale legislative. Numai că, în privinţa acuzelor aduse de procurorii anticorupţie, parlamentarul şi-a schimbat atitudinea. În momentul în care i-am specificat faptul că dorim să discutăm şi despre afacerile sale cu statul român, domnia sa nu ne-a mai recepţionat, iar telefonul său „l-a lăsat" brusc. În faţa procurorilor DNA, Mugurel Surupăceanu a negat toate acuzele.

http://adevarul.ro/actualitate/eveniment/Haiducul_Surupaceanu-tanchistul-_de_la_Romsilva_0_189581907.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu