Președintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, consideră că prin organizarea Zilelor Ţinutului Secuiesc sub această denumire are loc o provocare și o cultivare în mentalul colectiv a Ţinutului Secuiesc, în plus, spune că, pe vremuri de criză, organizarea unor festivaluri nu este deloc una fastă din punct de vedere economic.
Deputatul Horia Grama a declarat că, așa cum spune și liderul partidului, Victor Ponta, „Ţinutul Secuiesc nu există”, și nu ar fi avut nimeni nimic împotrivă dacă s-ar fi organizat Zilele culturii secuiești, și nu Zilele Ţinutului Secuiesc, zonă care din punct de vedere administrativ nu există.
„Ţinutul Secuiesc este cultivat în mentalul colectiv pe linia autonomiei teritoriale pe criterii etnice, că dacă nu ar fi chestiunea asta, nu ne-ar deranja cu nimic, dar aici este o întreagă strategie pe care o observăm, cu pași mărunţi, dar consecvenţi, făcută de-a lungul timpului de UDMR și de alte formaţiuni. Eu nu pot să accept chestiunea asta atâta timp cât Constituţia României scrie că România este stat naţional, unitar, indivizibil și independent. De ce nu sunt zilele culturii secuiești?!“, a declarat Horia Grama.
În altă ordine de idei, despre același eveniment care cuprinde mai multe acţiuni culturale, festivaluri – cum ar fi cel al cârnaţilor sau cultural artistice – deputatul Horia Grama a spus că deși ne plângem că nu avem bani și am ajuns la fundul sacului, se mai găsesc totuși fonduri de festivaluri și „chiolhanuri”.
„Deși ţara arde și baba se piaptănă, toţi ne plângem că nu mai avem resurse, nu mai avem bani, dar văd că avem să facem festivaluri, chiolhanuri. O ţinem numai într-un festival aici”, a mai afirmat liderul PSD din judeţ.
Întrebat despre lipsa evenimentelor dedicate comunităţii românești din cadrul programului Zilelor Ţinutului Secuiesc, deputatul social democrat a declarat că ele ar trebuie să existe având în vedere că ne aflăm într-o zonă multiculturală și ar trebui să fie reprezentate toate formele de cultură din zonă, dar pe de altă parte nu este o noutate să se excludă tot ce înseamnă românesc.
„Noi ne-am obișnuit, sau a devenit o obișnuinţă a autorităţilor să excludă tot ceea ce înseamnă românesc de aici”, a conchis președintele PSD Covasna.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu