micul dictator arata fata adevarata a unor politruci cum ar fi: Laszlo Borbely, Gyorgy Ervin, Emil hop poc Boc, Marcel Hoara (Bocul de la Gorj, pixuletele topi-top, ciumpilica-tiriplica, politicianul de matineu), Attila Korodi, Livache Negoita, George Scripcaru, Raduly Robert, Antal Arpad, Sorin Oprescu, Virginia Stefanica, Nicolae Nemirschi, Radu Mazare etc

luni, 17 mai 2010

Hotarare a FCRCHM : Asa zisul tinut secuiesc exclude 40 % dintre locuitorii sai.


Hotarare a  FCRCHM : Asa zisul tinut secuiesc exclude 40 % dintre locuitorii sai.

Intr-o hotarare adoptata la Targu Mures sambata 15 mai, Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, organizatie ce reprezinta aproximativ 400.000 de romani din cele trei judete, cere autoritatilor statului roman, finantare direct proportionala cu cea acordata organizatiilor maghiare, atagand atentia asupra simbolosticii revizioniste, segregationiste si discriminatorii a utilizarii sintagmei "tinutul secuiesc", in care, practic 40% din locuitorii din zona nu se regasesc, transmite Romanian Global News.

Prezentam mai jos textul integral al hotararii FCRCHM:

HOTĂRÂRE

Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, întrunit în şedinţa de la Tg. Mureş din 15 mai 2010, în urma dezbaterii problemelor, aflate pe ordinea de zi, a adoptat următoarea hotărâre:

Pe baza obiectivele stabilite în Memorandumul adoptat la Adunarea Generală de la Topliţa, din 20 martie 2010, Consiuliul Director al Forumului a hotărât ca problema extinderii Forumului prin aderarea a unor noi asociaţii culturale şi civice româneşti din judeţele Braşov, Sibiu, Bistriţa-Năsăud, din alte judeţe ale ţării şi din străinătate, să rămână deschisă, urmând ca ea să se concretizeze pe măsura consolidării organizatorice a formulei actuale.

Potrivit Art. 9 alin. c) din Statutul Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş o categorie membrii ai Forumului o constituie membrii de onoare „persoanele fizice şi persoanele juridice care au adus şi aduc servicii deosebite Forumului sau care îl sprijină substanţial din punct de vedere moral sau financiar". În conformitate cu prevederile acestui articol Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş va propune Adunării Generale a Forumului acordarea titlului de Membru de onoare mai multor personalităţi ale vieţii publice româneşti care au sprijinit şi sprijină obiectivele Forumului

Consiliul Director va solicita sprijin partidelor parlamentare pentru realizarea obiectivelor Forumului privind modificarea Constituţiei, legea educaţiei, iniţiativele privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare social-economică şi a unităţilor administrativ-teritoriale ale ţării, Legea Statutului minorităţilor naţionale ş.a.

S-a hotărât înaintarea către Parlamentul şi Guvernul României a propunerii de finanţare de la bugetul central de stat a proiectelor Forumului, vizând păstrarea şi afirmarea culturii româneşti din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.

În legătură cu folosirea sintagmei „ţinutul secuiesc", Consiliul Director al FCRCHM, consideră că promovarea acestei denumiri este un demers eminamente politic de sorginte revizionistă, prin care se urmăreşte legitimarea artificială a unei entităţi administrativ-teritoriale ce se doreşte a avea statut de autonomie teritorială pe criteriul etnic, nu are fundament istoric şi nu corespunde realităţilor demografice actuale, excluzând, la nivel simbolic, aproape 40% din totalul populaţiei actuale a judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş. La argumentele privind structura etnică şi confesională actuală a populaţiei din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, trebuie adăugate cele de ordin istoric, conform cărora, până la 1 Decembrie 1918, în aşa-zisul „Ţinut Secuiesc", românii nu au beneficiat de drepturi politice şi civice, fiind supuşi unei acţiuni sistematice de deznaţionalizare, prin biserică, şcoală, cultură, armată şi administraţie. Cei care promovează cu insistenţă această sintagmă nu urmăresc doar obiective de promovare a specificului local, acţiunile lor făcând parte din proiectul politic de obţinere a autonomiei teritoriale pe criterii etnice în această parte de ţară. De aceea, atunci când ne referim la realităţile din această parte a ţării, este normal să folosim denumirile celor trei judeţe Covasna, Harghita şi Mureş, sau Arcul Intracarpatic.

Reprezentanţii asociaţiilor, ligilor şi fundaţiilor, membre ale Forumului, protestează faţă de continuarea şi amplificarea strategiei promovată de liderii administraţiei publice locale din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş de stăpânire simbolică a spaţiului public din cele trei judeţe, cu excluderea sau marginalizarea denumirilor şi simbolurilor româneşti, aşa cum a procedat recent primarul municipiului Sf. Gheorghe, prin proiectul de hotărâre privind schimbarea denumirii a 20 de străzi din localitate.

În urma dezbaterilor privind asigurarea unui management performant al Consiliul Director s-au stabilit mai multe măsuri printre care: modalităţile de comunicare şi luarea deciziilor de către Consiliul Director; alegerea purtătorului de cuvânt al Forumului - prof. Ligia Ghinea; alegerea preşedintelui executiv al Forumului, pe o perioadă de 1 an, prin rotaţie din cele trei judeţe din rândul membrilor Consiliului Director.

Ţinând cont de gravitatea şi consecinţele organizării de către Uniunea Mondială a Maghiarilor a unei adunări comemorative, în data de 4 iunie 2010, la Versailles, în piaţa din faţa Palatului Grand Trianon, pentru a marca împlinirea a 90 de ani de la semnarea tratatului de pace, Consiliul Director al Forumului a hotărât să se adreseze Preşedintelui Traian Băsescu, Prim-ministrului Emil Boc, Ministrului de Externe Teodor Baconschi, preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului României, precum şi preşedinţilor partidelor parlamentare solicitându-le să folosească căile diplomatice specifice pentru a face cunoscut autorităţilor franceze caracterul instigator şi revizionist al acestei adunări care pune în discuţie prevederile tratatelor internaţionale de pace şi stabilitatea statelor europene. Totodată solicităm europarlamentarilor români, asociaţilor româneşti din diaspora, mediului academic, şi mass-mediei româneşti să-şi exprime protestul faţă de o asemenea manifestare care poate avea consecinţe grave pentru pacea statelor din Uniunea Europeană.

Consiliul Director al Forumului face un apel către instituţiile publice abilitate, mediul academic, societatea civilă şi mass-media românească pentru comemorarea a 70 de ani de la drama prin care a trecut poporul român în vara anului 1940, prin cedarea sub imperiul forţei statelor revizioniste a Basarabiei, Bucovinei de Nord, Ţinutului Herţa, Ardealului de Nord-Est şi Cadrilaterului.

Exprimându-şi îngrijorarea faţă de blocajul comunicaţional în care se află clasa politică românească, faţă de incapacitatea acesteia de a realiza o platformă comună în abordarea coerentă şi eficientă a actualei crize economico-finaciare, sociale şi a valorilor morale din ţara noastră, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, consideră a fi necesar şi benefic ca Preafericirea Sa, Părintele Daniel Ciobotea, Patriarhul României, să ofere bunele oficii de mediere a dialogului dintre partidele politice - responsabile de gestionarea acestei situaţii de criză fără precedent - în scopul deblocării dialogului şi elaborării unei platforme morale, economice şi sociale naţionale pentru redresarea României, care să fie asumată şi respectată în orice circumstanţe de toate partidele.

Sursa: http://www.rgnpress.ro/content/view/43317/1/

Un comentariu:

  1. Conducerea statului este blamata inutil pentru ceea ce face deoarece multi ar fi decis la fel.

    RăspundețiȘtergere