micul dictator arata fata adevarata a unor politruci cum ar fi: Laszlo Borbely, Gyorgy Ervin, Emil hop poc Boc, Marcel Hoara (Bocul de la Gorj, pixuletele topi-top, ciumpilica-tiriplica, politicianul de matineu), Attila Korodi, Livache Negoita, George Scripcaru, Raduly Robert, Antal Arpad, Sorin Oprescu, Virginia Stefanica, Nicolae Nemirschi, Radu Mazare etc

luni, 4 octombrie 2010

Adevarul: Harghita: 9.000 de români au rămas fără reprezentanţi în primării

Harghita: 9.000 de români au rămas fără reprezentanţi în primării

  • Ionel Dancu

  • 2321 afişări
  • Luni 4 oct 2010

Sursa foto: parohiaaitamare.blogspot.com

Sursa foto: parohiaaitamare.blogspot.com

O cincime din românii care trăiesc în Harghita nu au niciun primar sau consilier local român care să îi reprezinte, pentru că partidele româneşti au avut "orgolii", nu s-au unit la alegeri şi toate locurile le-au luat candidaţii maghiarii. Aşa că pentru 9.000 de români din Harghita decizille le iau doar maghiarii.

Cazul 1. Românii din Gheorgheni, al patrulea oraş ca mărime din judeţul Harghita, nu mai au un reprezentant român în Consiliul Local de 11 ani. Primăria e condusă în întregime de politicieni maghiari deşi aici sunt peste 2.000 de români (10,8%).


Cazul 2. În reşedinţa judeţului, Miercurea Ciuc, e aceeaşi situaţie. Sunt peste 7.000 de români în oraş (17,3%), dar nici unul în Consiliul Local. La alegerile locale au candidat separat Jean Adrian Andrei (PSD), Adrian Panescu (PNL) şi Francisc Zudor (PD-L), care au luat fiecare 6.72%, 5.05%, respectiv 3.73%. Împreună ar fi luat 15%.


În municipiile Gheorgheni şi Miercurea Ciuc sunt peste 9.000 de români care nu au niciun reprezentant în primării, din totalul celor 45.000 de români care se află în judeţ.

Statistica Harghita

7 localităţi sunt conduse de români: oraşele Topliţa, Bălan şi comunele Gălăuţaş, Tulgheş, Bilbor, Subcetate, Voslăbeni.Comunitatea română e compactată în nordul judeţului.

HARTA ETNICĂ A JUDEŢULUI HARGHITA

În ceea ce priveşte reprezentarea în parlament, românii din Harghita nu au avut niciun deputat sau senator din 1990 până în 2004, când a fost ales deputatul PSD Mircea Duşa. Harghita are 67 de localităţi din care 4 municipii (Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheoprgheni, Topliţa), 5 oraşe (Cristuru Secuiesc, Bălan, Vlăhiţa, Borsec, Băile Tuşnad) şi 58 de comune.

Mai citeşte:

Secuime: cum a ajuns limba maghiară peste limba română

Secuime: strada Horea, Cloşca şi Crişan a devenit “Dealul Attila”

Primarul din Sfântu Gheorghe: "Graniţele s-au mutat peste capul nostru"

Marko Bela: "Nu se prăbuşeşte lumea dacă limba maghiară stă deasupra limbii române”

Un "Raport din umbră" cere ONU autonomia teritorială a secuilor

Share

Secuime: cum a ajuns limba maghiară peste limba română

În judeţele Harghita şi Covasna, mai multe denumiri de pe primării, case de cultură, indicatoare rutiere, intrări în sate, drumuri forestiere, săli de sport, plăcuţe turistice, sunt mai întâi în limba maghiară, apoi în limba română.Citiţi articolul.

Cum explică primarul din Sfântu Gheorghe tichetele de parcare în limba maghiară: "Graniţele s-au mutat peste capul nostru"

Prefectura Covasnei a somat primăria municipiului Sfântu Gheorghe să schimbe de urgenţă tichetele de parcare inscripţionate mai întâi în limba maghiară.Citeşte articolul.


EDITORIAL

VOCEA BANATULUI

Prizonierul Lászlo Tókés şi autonomia ungurilor
Chiar nu şi-a făcut, în 20 de ani, niciun un update ? În ciuda progreselor făcute în 20 de ani, pentru a permite celei mai importante minorităţi etnice să-şi decidă singură soarta, Lászlo Tókés o ţine langa cu acelaşi discurs. Citeşte tot!

Marko Bela: "Nu se prăbuşeşte lumea dacă limba maghiară stă deasupra limbii române”

Vicepremierul Marko Bela susţine că problema inscripţiilor în limba maghiară, aşezate deasupra celor în limba română, este una ridicolă, într-un interviu acordat „adevarul.ro”.Citeşte interviul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu