micul dictator arata fata adevarata a unor politruci cum ar fi: Laszlo Borbely, Gyorgy Ervin, Emil hop poc Boc, Marcel Hoara (Bocul de la Gorj, pixuletele topi-top, ciumpilica-tiriplica, politicianul de matineu), Attila Korodi, Livache Negoita, George Scripcaru, Raduly Robert, Antal Arpad, Sorin Oprescu, Virginia Stefanica, Nicolae Nemirschi, Radu Mazare etc

vineri, 23 iulie 2010

Tokes: Dacă este nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă pentru autonomie

Vicepreşedintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, a declarat joi la Universitatea de Vară "Tusvanyos", că, dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă.

Tokes: Dacă este nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă pentru autonomie (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

" Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan , dar în acel moment nu veţi mai fi la guvernare (UDMR - n.r.), pentru că am manifesta împotriva voastră", a afirmat Tokes.

El a declarat că este convins că va fi autonomie în Ardeal, dar a menţionat că ea se va obţine mai greu, întrucât unii reprezentanţi ai comunităţii maghiare nu mai cred în ea.

"Am avut senzaţia că dialogul cu UDMR nu este tocmai sincer. Consiliul Naţional pentru Autonomie nu a reuşit să întocmească un memorandum semnat de toate administraţiile locale, care ar fi trebuit să ajungă până acum în faţa Europei", a spus Tokes.

Vicepreşedintele PE a menţionat că dacă o microregiune de talia Kosovo, care are dimensiuni similare Secuimii, a putut să îşi capete autonomia, acelaşi lucru ar putea să fie posibil şi în Ţinutul Secuiesc.

Tokes a adăugat că electoratul maghiar nu trebuie să se piardă.

"Baza electorală nu trebuie să ne scape, să nu ne trezim în situaţia că nu avem reprezentare în Transilvania, pentru că nu putem permite asta, şi nu trebuie să ne permitem nici să devenim victimele asimilării politice", a spus el.

Tokes a afirmat că fără cooperarea tuturor formaţiunilor reprezentantive ale comunităţii maghiare nu va exista autonomie şi a acuzat UDMR că este principalul vinovat pentru politica exclusivistă pe care a dus-o.

"În afară de UDMR, nu există mântuire - trebuie să îşi dea seama că a greşit, că toată lumea îşi are locul în această cooperare şi în acest sens îi revine o răspundere foarte puternică", a susţinut el.

La rândul său, preşedintele executiv al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Toro T. Tibor, a afirmat că formaţiunea nu este de acord cu segmentarea Ţinutului Secuiesc, afirmând că acesta trebuie să fie o unitate autonomă.

"Nu suntem de acord ca Ţinutul Secuiesc să se taie în bucăţi. Trebuie să ne folosim de toate instrumentele în Guvern, în Parlamentul României, chiar şi în Parlamentul Ungariei şi sunt dezamăgit că încă nu am văzut intenţii în această direcţie din partea UDMR", a spus Toro.

El a menţionat că este momentul ca Forumul de Coordonare Maghiar din Transilvania să îşi facă auzită vocea în privinţa dezideratului autonomiei.

"E momentul ca această adunare să îşi facă auzită vocea în toamnă. Este important să facem uz de toate mijloacele ca să ne păstrăm Ţinutul Secuiesc ca o unitate unitară. Este important să arătăm ce putem în această problematică", a spus el.

Reluând ideea modelului catalan avansată de Tokes, Toro a afirmat că nu crede că în Transilvania se poate iniţia o manifestare de asemenea amploare, dar s-ar mulţumi dacă la Miercurea Ciuc s-ar aduna 100.000 de oameni care să ceară autonomia Ţinutului Secuiesc.

Profesorul universitar de la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca Bakk Miklos, care este şi membru al Comisiei de Autonomie a Forumului de Coordonare Maghiar din Transilvania, a anunţat în finalul şedinţei forumului că preşedintele Traian Băsescu va veni sâmbătă la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad.

"Sâmbătă, Traian Băsescu va fi prezent în tabăra Tusvanyos", a declarat Bakk Miklos.

Tot sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad va fi prezent şi premierul Ungariei, Orban Viktor, care va vorbi, alături de vicepreşedintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, şi de secretarul de stat în Ministerul de Externe de la Budapesta Nemeth Zsolt, despre "Europa centrală - centrul Europei?".

Cea de-a XXI-a ediţie a Universităţii de Vară şi Tabără Studenţească "Tusványos" a fost deschisă, miercuri, la eveniment participând câteva mii de tineri şi 500 de invitaţi din ţară şi din Ungaria, personalităţi ale vieţii politice şi economice.

Universitatea de Vară "Tusvanyos" se va încheia duminică, fiind organizată de Fundaţia "Pro Minoritate" din Budapesta şi de Consiliul Tineretului Maghiar din România.

Sursa: mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu