Inundaţiile provocate de apele dezlănţuite ale Prutului, care au adus multă jale şi tristeţe în satele afectate de stihie, i-au unit pe oameni în faţa pericolului, iar solidaritatea şi comportamentul celor care se află în serviciul protecţiei cetăţenilor au demonstrat exemple de înalt profesionism şi susţinere frăţească. Primii care au venit în ajutor colegilor de peste Prut au fost pompierii-salvatori români. Prin ordinul ministrului de Interne, Victor Catan, comandantul grupului de salvatori români, căpitanul Oleg Covaşniuc, a fost decorat cu distincţia supremă a Ministerului de Interne - „Crucea pentru merit”, clasa I, iar ceilalţi pompieri - cu „Crucea pentru merit”, clasa II.
Marţi dimineaţă, la vama Leuşeni a fost întâmpinat un nou grup de pompieri-salvatori români veniţi în ajutorul cetăţenilor din satele afectate de inundaţii în raionul Hânceşti. Grupul, format din de 34 de subofiţeri şi un ofiţer, a sosit la Nemţeni pentru a-i schimba pe cei 26 de colegi care, pe parcursul a zece zile, au luptat alături de moldoveni împotriva inundaţiilor. Noua echipă a venit dotată cu utilajele corespunzătoare pentru operaţiunea de curăţare a teritoriului după retragerea apelor.
„Am salvat 306 persoane”
Cei care au predat misiunea au lăsat o impresie excelentă în rândurile localnicilor. Conform spuselor comandantului celui dintâi detaşament român de intervenţie, locotenent-colonel Mihai Marian, salvatorii români au executat 257 de misiuni pentru salvarea a 306 persoane şi au desfăşurat, de asemenea, activităţi de supraveghere, consolidare, construcţie şi supraînălţare a digurilor de protecţie, au acordat asistenţă de specialitate, au executat evacuări de bunuri din gospodăriile populaţiei - aproximativ 500 de familii care au fost afectate - au asigurat şi un suport logistic efectivelor de la serviciul moldovenesc de protecţie civilă şi situaţii excepţionale. „Activitatea noastră a fost una corespunzătoare. Am încercat să facem tot ce ne-a stat în putinţă ca să ajutăm cât mai multă lume”, spune ofiţerul român.
Comandantul detaşamentului a precizat că suportul tehnic este alcătuit din opt autocamioane, cinci motopompe remorcabile şi cinci transportabile, precum şi zece bărci echipate complet cu motopropulsor.
„Am muncit în situaţii extreme şi condiţii improprii de muncă - aluvionare mare, animale moarte, case în pericol de prăbuşire, garduri sub apă. Toate acestea ne puneau viaţa în pericol în fiecare clipă, dar eram motivaţi, totodată, de rugăminţile cetăţenilor de a merge şi de a mai salva ceva din agoniseala lor de-o viaţă. Nu ştiai pe unde calci şi ce este sub apă”, povesteşte Mihai Marian, adăugând că pompierii au întâlnit probleme şi la denivelările de teren. „La un moment dat mergeai drept, cu apă până la abdomen, şi deodată te duceai în gol pentru că era o gaură. Trebuia să salvăm ceea ce se mai putea salva şi să nu fim puşi în situaţia ca noi să fim cei salvaţi”, a conchis comandantul.
Pompierii români au precizat că au avut o cooperare foarte bună cu autorităţile locale şi colegii lor de la Departamentul pentru situaţii excepţionale din R. Moldova, cu efectivul de la Ministerul de Interne şi cu militarii moldoveni - au executat misiuni în comun şi chiar au format echipe mixte de salvatori.
Plutonierul-adjutant Mircea Gabriel Apostol, un salvator român, a spus că sinistraţii i-au primit cu braţele deschise. „Oamenii sunt derutaţi, debusolaţi, nu ştiu ce să mai salveze şi nu ţin cont de pericolele care-i urmăresc”. Dar salvatorii nu au fost ajutaţi de sinistraţi. „Poate din cauza şocului, dar unora chiar nu le păsa”, a specificat Mircea Apostol.
Fraternitate în zona de calamitate
În aceste condiţii dificile, salvatorii distribuiţi la Cotul Morii nu au uitat nici de unitatea spirituală. Şeful Direcţiei informare şi relaţii cu publicul din cadrul MAI, colonelul Chiril Moţpan, împreună cu plutonierul-major Mihai Vişan şi sergentul-major Constantin Drăgan, au salvat portretul lui Mihai Eminescu de pe un perete al şcolii din Cotul Morii, cu puţin timp înainte ca şcoala să se prăbuşească.
Chiril Moţpan a detaliat pentru TIMPUL că ofiţerii erau prezenţi în zona inundaţiilor pentru evaluarea situaţiei când au observat portretul lui Mihai Eminescu pe un perete al şcolii. „Sigur că am vrut să-l scot de acolo. M-au ajutat şi doi colegi români”, spune Moţpan. Militarii au scos cu grijă portretul, intenţionând să-l doneze ulterior noii şcoli. „Este un simbol extraordinar. Un ofiţer moldovean şi unul român, într-o situaţie excepţională, salvează portretul lui Mihai Eminescu”, i-au susţinut colegii.
Noi forţe pentru învingerea stihiei
Echipa formată din 34 de salvatori români a venit cu alte cinci motopompe remorcabile şi cinci transportabile şi o instalaţie de potabilizare a apei - suport tehnic care completează echipamentul de care dispun aceştia. Ea se va afla sub comanda căpitanului Oleg Covaşniuc, care a rămas aici pentru al doilea termen. Este un basarabean care a studiat în România şi a fost invitat să lucreze acolo.
Oleg Covaşniuc ne-a spus că noua echipă va executa misiuni conform solicitărilor în zona de inundaţii. „Misiunea noastră până în acest moment a fost de a salva oameni, animale şi bunuri din Cotul Morii, evacuarea apei cu pompele din dotare, asigurarea transportării, logisticii ş.a. Cu bărcile din dotare am salvat şi obiectele sfinte din biserica locală, care datează din anul 1800”, a mai spus căpitanul.
Gabriel Pistol, ministru plenipotenţiar al Ambasadei României la Chişinău, a fost alături de noile forţe de salvare române, sosite în satul Nemţeni. „Salvatorii care pleacă sunt foarte mândri de ceea ce au făcut. Au reprezentat şi un suport moral pentru oamenii din zona respectivă. Iar cei care au venit au adus alimente şi apă pentru sinistraţi. România se confruntă cu probleme la fel de mari, dar solidaritatea cu Republica Moldova s-a văzut aici nu numai declarativ, ci şi faptic”, menţionează diplomatul.
Imediat ce au luat cunoştinţă de locul de cazare şi tehnica de lucru, salvatorii s-au alăturat celor 700 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne şi o sută de militari ai Armatei Naţionale şi ai Ministerului Justiţiei care se află în zonele calamitate.
…La ieşirea din satul inundat Obileni, doi bătrânei încercau să aşeze nişte saci cu nisip în calea apelor care se scurgeau spre casa lor. „Aştept să vină cineva să-mi pompeze apa, că ajunge la casă. Am auzit că pompierii români au plecat deja acasă, dar ei aveau pompe…”, se tânguieşte capul familiei.
„Azi a venit un nou detaşament”, le spunem noi. „Chiar au venit?”, întreabă cu speranţă moşul. „Îi bine că au venit românii”, zice el la despărţire.
Timpul.md
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu