Guvernul a dat undă verde propunerii deputatului PDL Silviu Prigoană de a înlocui denumirea de rom cu cea deţigan. Avizul este unul consultativ. Executivul şi-a motivat decizia cu recomandările Academiei Române şi cu faptul că, în majoritatea statelor Uniunii Europene, termenul folosit este ţigani, nu romi.
Iniţiativa legislativă a lui Silviu Prigoană propune ca, în documentele emise de instituţiile din România, să se înlocuiască termenul depersoană de etnie romă cuţigan.
Motivul pentru care acesta a propus această modificare este confuzia care se face pe plan internaţional între romi şi români.
Se propune, totodată, interzicerea atribuirii unor conotaţii negative acestei denumiri.
La începutul săptămânii, aproximativ 200 de persoane de etnie romă au organizat un marş de protest în Capitală, ca reacţie la iniţiativa deputatului PDL Silviu Prigoană privind înlocuirea termenului de "rom" cu "ţigan". Romii sunt nemulţumiţi de propunerea deputatului şi cer să-şi păstreze numele întrucât, spun ei, termenulţigan însemnă "sclav" şi îi jigneşte.
"Rom - pentru că aşa ne-am născut, ţigan însemnă "murdar, de neatins, împuţit". Chiar dacă suntem aşa, e vina lor şi a situaţiei pe care au creat-o ţării acesteia, nu suntem murdari sufleteşte. Domnul Prigoană, dacă vrea să ne spună aşa ceva, e problema lui, dar nu l-am votat ca să ne jignească", spunea, atunci, un protestatar.
Reamintim că deputatul PDL Silviu Prigoană a elaborat o iniţiativă legislativă în care propune schimbarea denumirii oficiale a persoanelor de etnie romă din "rom" în "ţigan".
Iniţiativa a fost înregistrată la Senat în luna septembrie. Tot atunci, preşedintele Traian Băsescu spunea că, în momentul în care s-a decis schimbarea denumirii ţiganilor în romi, s-a luat o decizie greşită, europenii făcând confuzie între romi şi români.
Iniţiativa legislativă a deputatului propune ca, în documentele emise de instituţiile din România cu referire la persoane de etnie romă/ţigănească, denumirea utilizată să fie de "ţigan/ţigancă". Totodată, se propune ca atribuirea de conotaţii negative la folosirea acestei denumiri să fie interzisă. Democrat-liberalul susţine că o astfel de lege este necesară întrucât termenul '"rom" generează confuzie pe plan internaţional.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu