micul dictator arata fata adevarata a unor politruci cum ar fi: Laszlo Borbely, Gyorgy Ervin, Emil hop poc Boc, Marcel Hoara (Bocul de la Gorj, pixuletele topi-top, ciumpilica-tiriplica, politicianul de matineu), Attila Korodi, Livache Negoita, George Scripcaru, Raduly Robert, Antal Arpad, Sorin Oprescu, Virginia Stefanica, Nicolae Nemirschi, Radu Mazare etc

marți, 14 decembrie 2010

Dupa vizita in Romania presa sarba se intereseaza de problematica romanilor/vlahilor din Timoc


Ca urmare a vizitei delegatiei romanilor timoceni in Parlamentul Romaniei si a mediatizarii problematicii grave cu care romanii/vlahi din Timoc se confrunta, presa de la Belgrad a inceput sa fie interesata de subiect. La intoarcerea inTimoc Zavisa Zurz, Preşedinte asociaţiei "Ariadnae Filum" a fost solicitat de cotidianul "Pravda" sa acorde un scurt interviu, iar acesta a aparut pe prima pagina a cotidianului belgradean.

Romanian Global News prezinta varianta tradusa(aproximativ) a acestui interviu aparut sub titlul "Sarbii nu ne dau nici limba nici identitatea":



SARBII NU NE DAU NICI LIMBA NICI IDENTITATE

Zavisa Zurz, Preşedinte asociaţiei "Ariadnae Filum" şi Dragan Demici vicepreşedinte a PDRS , cu cateva zile in urma au acuzat Serbia, ca încalcă drepturile a romanilor din Serbia.

Jurj explica ca asta a fost singura posibilitate, dupa multe plângeri şi scrisori instituţiilor sârbeşti, unde am vrut sa atragem atentia fata de problemele pa care le au romanii(vlahii) in Serbia.

Prin acest fapt nu am demonstrat, ca nu sântem loiali statului Sarb.

Ce nu vi să dă?

În primul rand limbă. Copiii nostri nu învaţă pe limba lor maternă, Invaţă că sunt de origină slava,dar nu sunt. Nu avem nici o emisiune la televiziune, radio si nici ziare in limba noastra.

Pe lângă astea ,vreţi şi slujbă în limba maternă?

Da, noi suntem ortodocşi, suntem pe calendarul vechi şi nu ne deosebim decât pe limba in care care se slujeste.

Cine este in impotriva acestui lucru?

Noi avem biserica şi in satul Isacuva, şi episcopul de Branicevo, Ignatie nu ne face probleme. Acolo se slujeste in limba romană.

In partea Timocului nu este aşa. Sunt probleme inca de de la inceput. Dintr-o casă am facut biserica ,dupa aceea s-a hotarat din partea instituţilor sa o darâme, că nu este construită legal. Asta sunt sate de munte, de ce aprobari vorbesc aceste autoritati?!

Toate aceste lucruri sunt pentru ca noi am mers in Romania.

Ce scop a avut vizita dumneavoastra in Parlamentul Romaniei?

Dragan Demici a fost pe lista "Comunitatea vlahilor(romanilor) din Serbia-dr Predrag Balasevici" . Inpotriva noastra a fost lista "Vlahi pentru Serbia - Serbia pentru Vlahi" pe care a condus-o deputatul Partidului socialist Miletici Mihailovici.

Avem multe dovezi ca a falsificat listele de alegatori, ca a înscris pe lista de alegatori oameni de alta etnie. Observatori nostrii in multe locuri nu au avut dreptul sa urmareasca alegerlile. Documentaţia completă, legata de aceste probleme am trimis-o autoritatilor statului sarb si institutiilor europene. Asa ca nu poate sa sa spuna Serbia ca nu sunt cunoscute problemele noastre.

Romanian Global News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu