micul dictator arata fata adevarata a unor politruci cum ar fi: Laszlo Borbely, Gyorgy Ervin, Emil hop poc Boc, Marcel Hoara (Bocul de la Gorj, pixuletele topi-top, ciumpilica-tiriplica, politicianul de matineu), Attila Korodi, Livache Negoita, George Scripcaru, Raduly Robert, Antal Arpad, Sorin Oprescu, Virginia Stefanica, Nicolae Nemirschi, Radu Mazare etc

miercuri, 18 august 2010

Ivo Gheorghiev: Românii din Bulgaria sunt supuşi unui continuu proces de asimilare

Românii din Bulgaria sunt supuşi unui continuu proces de asimilare şi cer statului român ca, în relaţia cu statul bulgar, să dea dovadă de mai multă fermitate în a cere ca drepturile comunitatilor romanesti să fie respectate, transmite Romanian Global News.

Dr. Ivo Gheorghiev, Preşedintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria, a vorbit, vineri, în cadrul lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, despre problemele cu care se confruntă românii din Bulgaria, care nu sunt recunoscuţi ca minoritatea naţională. Cei 300.000 de romani din Bulgaria, „inclusiv cei asimilaţi", nu au şcoli în limba română, nu au mass media iar serviciul religios în limba maternă este asigurat doar parţial, cu mari eforturi.


„Dacă ne uităm real pe situaţia creată, noi avem o singură dorinţă - să oprim procesul de asimilare prin pârghiile prin care a fost declanşat. Să întoarcem istoria înapoi, să aflăm cum ne-au asimilat şi să ne dezasimilăm, dacă pot spune aşa. În primul rând, procesul de asimilare trebuie să fie oprit”, a declarat liderul romanilor din Bulgaria. Introducerea învăţământului în limba maternă în şcolile în care învaţă copiii români, este principala revendicare a romanilor din Bulgaria.

La intrebarea dacă aceste probleme nu ar putea fi rezolvate prin recunoaşterea românilor din Bulgaria ca minoritate naţională, Gheorghiev a declarat că „acesta este un punct nevralgic” şi a declarat că statul român trebuie să ceară cu mai multă fermitate ca, pe principiul reciprocităţii, drepturile acestora să fie respectate. „Recunoaşterea ca minoritate este un punct nevralgic. Statul bulgar nu ne recunoaşte ca minoritate. Statul român trebuie să ceară, cu mai multă fermitate, pe baza reciprocităţii, respectarea drepturilor noastre. Pentru că minoritatea bulgară din România, pe care noi o respectăm profund, se bucură de drepturi mult mai multe. Drepturile pe care le-a dat statul român trebuie să fie pildă pentru statele din jur, ar trebui toate minorităţile româneşti din afară să beneficieze de ele”, a declarat Ivo Gheorghiev. „Statul român nu trebuie să uite niciodată că noi suntem o parte din corpul mare românesc” a subliniat Gheorghiev, opinanad că este nevoie de un minister al românilor din afara frontierelor.

Gheorghiev a declarat celor prezenţi că a fost ameninţat cu moartea de mai multe ori, pentru că luptă pentru drepturile românilor din Bulgaria iar la viaţa sa şi a familiei sale s-a atentat de mai multe ori. „Toată bucuria noastră de a fi români, la un moment dat, se rezumă la faptul că suferim pentru că suntem români. Nu pentru că merităm ci pentru că existăm. Am fost ameninţat cu moartea, acum trei ani familia mea a stat 3 luni cu bagajele făcute pentru ca, în situaţia în care voi fi omorât, să meargă la Ambasada României din Sofia. S-a atentat de trei ori la viaţa mea şi o dată la viaţa familiei”, a spus Ivo Gheorghiev. La randul sau cercetătorul Emil Ţârcomnicu, de la Institutul de Etnografie şi Folclor al Academiei Române a explicat ce s-a întâmplat cu românii din Bulgaria de-a lungul istorie şi cum s-a ajuns ca aceştia să dispară din documentele realizate la recensămintele oficiale. El a subliniat că în acest moment, românii din Bulgaria au o identitate duală. „Românii din Timoc au o identitate duală. Dacă sunt întrebaţi de bulgari spun că sunt bulgari, dacă sunt întrebaţi de români spun că sunt români. Fac confuzia între cetăţenie şi naţionalitate”, a spus Ţârcomnicu. În legătură cu problema asimilării, prof univ dr Radu Baltasiu, directorul Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, a subliniat că este vorba de un concept politic agresiv care generează numai probleme. „Problema asimilării, aşa cum se practică la sud de Dunăre şi dincolo de Prut, dincolo de Crişuri, este una de program politic, ţine de nişte pan-idei, precum pan-hungarismul sau pan-slavismul, este un concept politic, agresiv, care generează probrobleme. Care pârjoleşte mentalul locului, pârjoleşte etniile locale, nu procură soluţii ci generează probleme”, a afirmat directorul Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române.

Sursa: Romanian Global News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu