MAE (Chișinău): O abordare care nu contribuie la continuarea dialogului pragmatic legat de demarcarea frontierei moldo-ucrainene.
Ministerul de Externe de la Chişinău l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri ad-interim al Ambasadei Ucrainei în R. Modova, Mîhailo Harîşîn, după ce bornele din apropierea localităţii Palanca instalate în procesul de demarcare a frontierei demarat la începutul anului au fost scoase de grănicerii ucraineni. Ministerul de Externe de la Chişinău le reproşează colegilor de la Kiev că au acţionat în mod unilateral înlăturînd semnele de frontieră şi i-au solicitat explicaţii în acest sens diplomatului ucrainean.
Chişinăul s-ar fi aşteptat cel puţin, aşa cum rezultă dintr-un comunicat de presă difuzat de Ministerul de Externe, ca partea ucraineană să-şi fi anunţat intenţia de a înlătura cele două borne, adică semne de frontieră, instalate în procesul de demarcare a graniţei început în ianuarie curent, cu supervizarea ministrilor de externe ale celor două state. O comisie mixtă pentru demarcarea graniţei, care şi-a început activitatea odată cu demararea procesului, are în regulament o prevedere care spune că părţile vor acţiona în mod coordonat în orice problemă legată de lucrările de la graniţă. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, iar nota prin care externele de la Kiev îşi anunţau decizia, a ajuns la Chişinău odată cu vestea despre scoaterea bornelor confirmată şi de autorităţile locale, diplomaţia moldovenească l-a convocat astăzi pentru explicaţii pe însărcinatul cu afaceri ad-interim al Ambasadei Ucrainei în R. Modova, Mîhailo Harîşîn.
Externele au difuzat şi un comunicat prin care s-au declarat îngrijorate şi în care se mai spune, că “o astfel de abordare nu este de natură să contribuie la continuarea dialogului pragmatic şi constructiv pe problematica demarcării frontierei de stat moldo-ucrainene”.
Autorităţile de la Kiev nu au comentat deocamdată reacţia Chişinăului, după cum şi cele moldoveneşti au evitat, solicitate de noi, să-şi nuanţeze poziţia.
Fostul şef al direcţiei pentru proiecte internaţionale din MAE moldovean, Eugen Revenco, cel care anterior s-a ocupat de problemele demarcării frontierei moldo-ucrainene, a explicat Europei Libere de ce nu vede în acest incident “un scandal diplomatic”, aşa cum s-au grăbit unele medii să-l califice, ci mai degrabă “un gest neprietenesc” din partea autorităţilor de la Kiev.
Eugen Revenco: “Semnele de frontieră la care ne referim nu sunt semne definitive. Ele nu au fost aprobate printr-un act juridic internaţional, cum ar fi tratatul care va fi încheiat după demarcarea frontierei, de aceea până la încheierea acestor lucrări putem asista la mai multe mişcări în stânga sau în dreapta. Evident, este bine să se facă cu mai puţine erori, ca să fie evitate problemele ulterioare. Unica problemă pe care o văd este că comisia mixtă de demarcare nu a dispus scoaterea acestor semne. Este un lucru neplăcut, dar nu cred că trebuie să exagerăm. Cu atât mai mult că urmează de demarcat sectoare mult mai complicate, cum ar fi segmentul transnistrean.”
L-am rugat pe Eugen Revenco să explice de ce totuşi au fost înlăturate bornele, fie şi nedefinitive, dacă tot au fost instalate?
Eugen Revenco: “Acolo sunt contestaţi plus-minus câţiva metri în stânga – dreapta, la limita marjei de eroare matematice admisibile. Plus, cum este intersectată ruta. E vorba de amplasare corectă. Ei contestă anumite tehnici de amplasare.”
În cazul satului Palanca, de la extremitatea de est a Republicii Moldova aflată la graniţa cu Ucraina, între RM şi vecinul său din est există mai multe probleme, inclusiv cea legată de apartenenţa terenului de sub carosabil în cazul şoselei Odesa-Reni ce intersectează localitatea legând Ucraina, Republica Moldova şi România.
Anul trecut, Kievul a cerut Chişinăului să-şi respecte un angajament mai vechi de a transfera în proprietatea Ucrainei terenul de sub şosea, iar deputaţii comunişti au acuzat Guvernul Filat că intenţionează să facă troc teritorial cu Ucraina, în schimbul extinderii segmentului de ieşire la Dunăre. În replică, ministrul moldovean de externe Iurie Leancă a amintit că acestea sunt decizii pe care înşişi comuniştii moldoveni le-au luat şi le-au semnat când s-au aflat la guvernare.
Liliana Barbăroșie
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu