micul dictator arata fata adevarata a unor politruci cum ar fi: Laszlo Borbely, Gyorgy Ervin, Emil hop poc Boc, Marcel Hoara (Bocul de la Gorj, pixuletele topi-top, ciumpilica-tiriplica, politicianul de matineu), Attila Korodi, Livache Negoita, George Scripcaru, Raduly Robert, Antal Arpad, Sorin Oprescu, Virginia Stefanica, Nicolae Nemirschi, Radu Mazare etc

marți, 16 noiembrie 2010

HARGHITA. Ungurii isi bat joc de istoria noastra! UDMR finanteaza cu sute de mii de lei porti secuiesti in timp ce cetatile dacice sunt in paragina!


Singurul cotidian harghitean de limba romana, Informatia Harghitei, titreaza in numarul sau de azi:

Dacă porţile secuieşti sunt reabilitate, pentru cetăţile dacice este nevoie de o minune

Kelemen Hunor (foto), ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional: De cetăţile dacice trebuie să se ocupe autorităţile locale


Într-un interviu acordat ziarului nostru, Viorica Crişan, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, spunea că la Jigodin şi, mai ales, la Mereşti se află cele mai spectaculoase cetăţi dacice descoperite pe teritoriul judeţului Harghita. Iar cea de la Mereşti, poate, ,,este una dintre cele mai bogate aşezări dacice care au fost cercetate până acum în interiorul Arcului Carpatic".

Tot despre aşezările dacice de pe teritoriul judeţului, Viorica Crişan (în 1986 a început săpăturile arheologice la Jigodin şi Mereşti) spunea că ,,avem fortificaţii numeroase. Sunt aşezări bogate şi cu descoperiri extrem de importante. Există, inclusiv, aspecte pe lângă aşezările propriu-zise, ale vieţii spirituale - gropi de cult, poate, mai puţin bogate aceste descoperiri, pentru că nu sunt cercetări ca în alte părţi". Iar despre descoperirile de la Mereşti, aceasta spunea că ,,pur şi simplu, Mereştiul, prin descoperirile de până acum, ar putea să se constituie într-o expoziţie de sit arheologic. Să umple câteva săli cu piesele care s-au descoperit acolo".

Între timp...

...porţile secuieşti sunt reabilitate, iar lucrări similare au început ori sunt pe cale de a începe şi la unele cetăţi maghiare din judeţ, cetăţile dacice din Harghita, dar în special cele din Covasna, se află în paragină şi pe cale de a fi acoperite pentru totdeauna de ţărână. Şi, din păcate, nici nu se prevede un viitor prea luminos pentru această bogăţie care datează dinainte de descălecarea lui Attila în Europa, dar mai ales cu mult înainte ca secuii să fi făcut prima poartă.

La Miercurea-Ciuc, întrebat ce soartă au cetăţile dacice de pe aceste meleaguri, deputatul UDMR de Harghita (şi ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional) Kelemen Hunor spunea: ,,După ce aceste cercetări se vor termina trebuie un management de cetăţeni, dar nu numai pentru aceste cetăţi, ci pentru tot ceea ce înseamnă descoperire arheologică [...] Nu există un management pentru tot ce înseamnă descoperiri arheologice care nu sunt duse în muzee, care sunt şi rămân în aer liber [...] Deci trebuie un proiect mare, mare, dar doar în colaborare cu autorităţile locale. Eu nu sunt de acord ca Ministerul Culturii sau orice altă instituţie centrală să se ocupe de aceste cetăţi sau cu orice altă descoperire arheologică. Pentru că nu poţi să administrezi din Bucureşti".

Cu alte cuvinte, soarta cetăţilor dacice de aici, în viziunea ministrului, stă în mâna autorităţilor locale. Autorităţi locale din Miercurea-Ciuc, Mereşti şi din cadrul Consiliului Judeţean, adică acele autorităţi locale care, cu aproape 20 de ani în urmă, pur şi simplu au dinamitat o aşezare dacică la Jigodin pentru a i se pierde urma. Acele autorităţi locale care consideră că judeţul Harghita este caracterizat numai prin simboluri maghiare şi secuieşti (a se vedea panourile cu simbolurile judeţului şi ale municipiului Miercurea-Ciuc realizate de către Consiliul Judeţean şi Primărie).

Având în vedere cele de mai sus, te întrebi ce minune trebuie să se întâmple ca autorităţile locale să fie interesante de asemenea bogăţie. Mai ales că, mai spunea Viorica Crişan, ,,ideal ar fi fost să se facă cercetări cât mai multe. Sunt atât de numeroase aşezările atestate prin descoperiri întâmplătoare, încât ceea ce noi am făcut este foarte puţin pentru cât ar mai fi de lucru".

Autor: LIVIU CÂMPEAN
Sursa: Informatia Harghitei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu