Ei doresc ca pe indicatoarele de la intrarea în oraş şi pe celelalte acte oficiale denumirea oraşului să fie doar „Csikszredera" şi să dispară denumirea în limba română.
În acest sens, au început strângerea de semnături pentru promovarea unui proiect de hotărâre în Consiliul Local, în vederea organizării unui referendum local, prin care locuitorii să fie consultaţi dacă doresc sau nu ca numele oraşului să fie doar Csikszereda. După organizarea referendumului ar urma să se promoveze o lege în Parlamentul României. Potrivit legii, în prezent, denumirea municipiului Miercurea Ciuc apare, pe indicatoarele de la intrarea şi ieşirea din oraş, atât în limba română cât şi în limba maghiară.
Viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Antal Attila, a declarat joi, pentru AGERPRES, că le-a explicat tinerilor că schimbarea denumirii unei localităţi se stabileşte prin lege şi nu prin hotărâre de consiliu local.
Cel care a avut ideea schimbării denumirii numicipiului Miercurea Ciuc este Csibi Barna, un tânăr cunoscut pentru iniţiativele sale care au provocat indignarea comunităţii româneşti din oraş. El este cel care a strâns semnături pentru schimbarea denumirii străzii Mihai Eminescu în strada Attila, pe motiv că poetul nostru naţional ar fi fost ''hungarofob'' şi ''xenofob'' şi cel care a depus un proiect de hotărâre, votat de Consiliul Local dar anulat de instanţă, de inscripţionare a denumirii municipiului Miercurea Ciuc cu scriere runică secuiască.
În plus, recent, Csibi Barna a propus desfiinţarea monumentului Ostaşului Necunoscut din Miercurea Ciuc, locul unde se desfăşoară manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României, de zilele Drapelului sau Imnului Naţional sau de Ziua Armatei Române.
De asemenea, în urmă cu trei luni, Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita a început împotriva lui şi a altor doi tineri, urmărirea penală pentru instigare la discriminarea şi constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob. Cei trei au afişat, în luna aprilie, în faţa unui supermarket din Miercurea Ciuc, o pancartă pe care scria, în limba maghiară, "Ruşine să-ţi fie, iar ai cumpărat de la evrei", lângă care s-au şi fotografiat. Nici Consiliul Judetean si nici Primaria din Miercurea Ciuc nu s-au delimitat, niciodată, de acţiunile şi propunerile lui Csibi Barna.
Sursa: Romanian Global News
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu