micul dictator arata fata adevarata a unor politruci cum ar fi: Laszlo Borbely, Gyorgy Ervin, Emil hop poc Boc, Marcel Hoara (Bocul de la Gorj, pixuletele topi-top, ciumpilica-tiriplica, politicianul de matineu), Attila Korodi, Livache Negoita, George Scripcaru, Raduly Robert, Antal Arpad, Sorin Oprescu, Virginia Stefanica, Nicolae Nemirschi, Radu Mazare etc

joi, 17 martie 2011

VIDEO Csibi Barna, omul care l-a spânzurat pe Avram Iancu: „Nu sunt politician, sunt un golan"

  • Flavia Cistian

 Csibi Barna (31 de ani) şi-a căpătat un renume prin formele sale extreme de protest faţă de români şi evrei

Foto: stelian grăjdan

Csibi Barna (31 de ani) şi-a căpătat un renume prin formele sale extreme de protest faţă de români şi evrei

Csibi Barna, tânărul care marţi a spânzurat în centrul oraşului Miercurea Ciuc o păpuşă care-l întruchipa pe Avram Iancu, este cercetat pentru instigare la discriminare. Formele sale de protest împotriva românilor stârnesc doar indignarea autorităţilor. Barna jonglează cu legea şi ştie unde să se oprească pentru a nu comite vreo infracţiune.

Citiţi şi: VIDEO Maghiarii extremişti l-au „ucis" pe Iancu

Csibi Barna (31 de ani) este cercetat penal de procurori pentru instigare la discriminare după ce, zilele trecute, a spânzurat o păpuşă care-l înfăţişa pe Avram Iancu. Gestul său nu a fost trecut cu vederea nici de organele de cercetare penală, nici de superiorii săi. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita s-au autosesizat miercuri.

Ieri, cazul tânărului a intrat în atenţia Comisiei de Disciplină din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGPF) Harghita, unde Csibi Barna este angajat la Serviciul de Inspecţie Fiscală-Persoane Juridice. Reprezentanţii DGPF Harghita spun că Csibi Barna a ajuns în vizorul Comisiei de Disciplină după ce, prin acţiunile sale, a adus atingere prestigiului instituţiei, chiar dacă ele au fost efectuate în afara orelor de program. În cel mai fericit caz, funcţionarul public s-ar putea alege doar cu o sancţiune administrativă, măsura cea mai drastică fiind desfacerea contractului de muncă.

Pe Aceeaşi Temă

A primit amenzi de 8.000 de lei

De-a lungul timpului, protestele lui Csibi Barna s-au finalizat doar cu amenzi, pe care funcţionarul public le-a contesat în instanţă şi de fiecare dată a câştigat. „Se situează întotdeauna la limita legii şi ştie când să se oprească. De când a început să protesteze, din 30 iulie 2009 şi până în prezent, Csibi Barna a primit trei amenzi, în valoare totală de 8.000 de lei, şi un avertisment. De asemenea, la sesizarea noastră, el a mai fost amendat de către Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării cu suma de 1.000 de lei. Probabil că prin aceste acţiuni vrea să-şi adune simpatizanţi", a spus purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Harghita, locotenent colonel Daniel Hermenin.

„Nu sunt politician, sunt un golan"

„Cu Eminescu am făcut o acţiune literară", spune Csibi Barna, făcând referire la data de 26 ianuarie când a apărut în centrul oraşului cu portretul lui Mihai Eminescu pe care apărea semnul „Interzis", dar şi inscripţia „Nu la insultarea hunilor!". Tânărul spune că prin tot ceea ce face vrea să-şi exprime o opinie, garantată de Constituţie. „Omul are dreptul să vorbească despre lucrurile mai sensibile şi să-şi exprime opinia. Pentru mine, ceea ce fac eu reprezintă o implicare în viaţa publică. Nu sunt politician. Sunt un simplu cetăţean, un golan de cartier de pe strada Culmii, care simte că există o necesitate pentru adevăr", spune tânărul.

Barna afirmă că vrea să arate o altă latură a istoriei, necunoscută românilor, dar păstrată în conştiinţa maghiarilor. „Conform realităţii, românii erau ca şi sârbii. În timpul Revoluţiei Paşoptiste ei au exterminat trei oraşe maghiare. Avram Iancu are statuie, e considerat un erou naţional, dar a comis crime împotriva umanităţii şi genocid", susţine Csibi Barna.

Tânărul spune că nu se va opri aici, ci va continua cu noi acţiuni de protest. „Ştiu când va fi următoarea, dar nu mă deconspir. Vă spun doar că mi-au trezit interesul pădurile care au dispărut din judeţul Harghita", afirmă Csibi Barna.

Autorităţile nu au ce să-i facă

Primăria Miercurea Ciuc nu are ce să-i facă decât să-şi dea iar acordul pentru proteste. „Cererile lui sunt foarte bine puse la punct şi nu avem motive să ne opunem. Atunci când îi găsim ceva, îl refuzăm. De multe ori, cere autorizaţie pentru un lucru şi face altceva, iar noi aflăm după aceea ce s-a întâmplat", spune viceprimarul din Miercurea Ciuc, Antal Attila.

Autorităţile locale dezaprobă comportamentul lui Csibi Barna, dar spun că numai organele de cercetare penală sunt abilitate să ia măsuri. „Dezaprob în totalitate aceste acţiuni. Sunt de acord că fiecare are dreptul la liberă exprimare, dar până la a aduce atingere altor persoane. Acţiunea lui de a spânzura o păpuşă în faţa unor copii e ceva de neînţeles. Poate e un mod de a atrage atenţia asupra sa. Totuşi, organele competente trebuie să ia măsuri", a spus prefectul de Harghita, Lasylo Zsolt Ladanyi.

„Acestea sunt convingerile lui"

Vadim Tudor şi Csibi Barna au o pasiune comună: spânzurarea simbolică a duşmanilor, Băsescu, Udrea şi Avram Iancu (dreapta) Foto: Lucian Muntean

Contrar acţiunilor sale împinse până la extrem, Csibi Barna este un angajat calm, sociabil, care-şi duce la îndeplinire atribuţiile de serviciu, susţin şefii săi. „Ca inspector se poate spune că este dintre cei mai buni. Nu am avut probleme din punct de vedere al funcţionarului public şi nici al inspectorului fiscal. De multe ori l-am întrebat dacă îl plăteşte cineva să facă lucrurile acestea şi mi-a spus că nu, fiindcă acestea sunt convingerile lui", a spus un coleg de-a lui Csibi Barna, Levay Gabor, şef Serviciu Coorodnare din cadrul DGFP Harghita.

Ce studii are Csibi Barna

Csibi Barna a absolvit Liceul Teoretic „Martin Aron" din Miercurea Ciuc, profil Informatică. A terminat liceul în 1998, cu media 9.00, apoi a urmat cursurile Academiei de Studii Economice din Cluj-Napoca. Are 31 de ani şi nu este căsătorit.

Cum a devenit cunoscut

- Csibi Barna este membru fondator al Asociaţiei de Cultură şi Tradiţii „Garda Secuiască", neînregistrată juridic. A devenit cunoscut prin forme extreme de protest faţă de români şi evrei.

- 6 aprilie 2010. Csibi Barna şi alţi doi membri ai „Gărzii Secuieşti" au pus pe un panou din lemn, în faţa unui supermarket din Miercurea Ciuc, un afiş în limba maghiară: „Ruşine să-ţi fie, iar ai cumpărat de la evrei".

- 5 octombrie 2010. Csibi Barna a depus la Primăria Miercurea Ciuc un proiect privind organizarea unui referendum pentru schimbarea denumirii „Miercurea Ciuc" în „Csíkszereda".

- 26 ianuarie 2011. Csibi Barna a apărut în centrul oraşului cu portretul lui Mihai Eminescu pe care apărea inscripţia: „Nu la insultarea hunilor!". „Garda Secuiască" doreşte să-l scoată pe Eminescu din nomenclatorul străzilor din Miercurea Ciuc.

- 15 martie 2011. Barna a oferit un „spectacol" de zile mari, în care Avram Iancu a fost judecat şi condamnat la moarte prin spânzurare de către un tribunal, fiind acuzat de crimă împotriva umanităţii şi genocide.

"Acţiunea lui de a spânzura o păpuşă în faţa unor copii e ceva de neînţeles. Poate e un mod de a atrage atenţia asupra sa."

Lasylo Zsolt Ladanyi

prefect de Harghita

Sursa: http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Au_si_maghiarii_un_Vadim_al_lor_0_445156109.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu