Cristina Macuc
Prin condițiile impuse în caietul de sarcini, respectiv dotarea firmei de pază cu serviciu de ambulanță și acțiune în caz de calamități naturale inclusiv cu ATV, cercul firmelor declarate elegibile s-ar restrânge la una singură: BGS. Firma “de casă” a primarului Negoiță a obținut contracte publice și în ultimii patru ani pentru supravegherea școlilor, a spitalelor și a altor instituții publice, unele chiar fără licitație.
Potrivit anunțului de participare publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), pentru paza parcurilor A.I.Cuza, Titan, Titanii, Pantelimon și Ghe. Petrascu din Sectorul 3, Direcția Parcurilor din subordinea primarului PDL – Liviu Negoiță este dispusă să plătească 1,53 milioane lei, timp de opt luni. Asta în condițiile în care, în atribuțiile Poliției Locale – instituție aflată tot sub tutela Consiliului Local Sector 3, intră și supravegherea spațiilor publice, așa cum sunt parcurile.
Doar BGS răspunde tuturor cerințelor Direcției Parcurilor Sector 3
Conform documentului electronic, licitația pentru desemnarea firmei câștigătoare urmează să se desfășoare la mijlocul lunii aprilie. Cu toate acestea, se poate ghici cu ușurință de pe acum cine va fi declarat eligibil, în condițiile în care în caietul de sarcini se precizează faptul că societatea de pază trebuie să asigure și servicii medicale de urgență și acțiune în caz de dezastre pe raza celor cinci parcuri. Firma BGS Divizia de Securitate SRL pare să se plieze, din acest punct de vedere, ca o mănușă pe cerințele Primăriei Sector 3, fiind singura dintre societățile de pază și supraveghere din Capitală care oferă astfel de funcțiuni la standardele impuse de admoinistrația locală.
Potrivit caietului de sarcini, întocmit de Direcția Parcurilor Sector 3, bodyguarzii vor monitoriza în permanență parcurile A.I.Cuza – 9 agenți de pază, Titan – 9 agenți de pază, Titanii – 5 agenți, Pantelimon – 7 agenți și Ghe. Petrascu – 3 agenți de pază, în total fiind necesari 33 de agenți de pază și 10 câini utilitari cu atestat de dresaj. “Timpul de intervenţie va fi de 2-7 minute pentru orice zonă a parcurilor din Sectorul 3 Bucureşti. În acest sens, se impune ca societatea de pază să aibă minimum 50 echipaje de intervenție din care minim 20 echipaje de intervenție să fie alocate și pentru contractul cu Direcția Parcuri Sector 3″, se cere în document.
Serviciul de ambulanță, folosit în caz că nu se răspunde prompt de la 112
În plus, firmele ofertante trebuie să pună la dispoziţie și serviciu de ambulanţă , cu echipaje ce pot interveni în situaţii medicale cu toate gradele de gravitate, inclusiv urgenţe, iar ambulanţele trebuie să facă faţă şi unor condiţii grele de drum şi teren accidentat. De asemenea, personalul medical trebuie să aibă şi o experienţă relevantă în domeniu, iar medicii să fie atestaţi în Medicina de Urgenţă. În acest sens, Direcția Parcuri Sector 3 solicită patru ambulanțe cu 15 persoane calificate corespunzător, la care se adaugă echipamente auto precum cel puțin 20 de mijloace auto de intervenție, 5 motociclete, 3 biciclete și 10 ATV-uri.
Servicii medicale de tip ambulanță oferă de asemenea și societatea Scorseze Security, însă aceasta nu dispune de echipamente auto de tip ATV, condiție obligatorie prin caietul de sarcini al Direcției Parcuri Sector 3.
BGS, abonat la banii publici din Sectorul 3
BGS este un client vechi al primarului Liviu Negoiță, la mijlocul anului trecut aceeași societate beneficiind de un contract în cuantum de 800.000 lei pentru servicii de pază, monitorizare, intervenție, servicii medicale de urgență și actiune în caz de dezastre și calamități în parcurile administrare de municipalitate. Firma a mai obținut contracte și pentru paza a aproximativ 100 de școli și grădinițe în sectoarele 2, 3 și 6, dar și pentru spitalele “Sfânta Maria” și “Caritas”.
În 2009, BGS a încasat de la Primăria Sectorului 3 suma de aproximativ 964.000 lei pentru supravegherea parcurilor și locurilor de joacă pentru copii. Experiența anilor precedenți arată că, în general, firma de pază BGS nu prea a avut concurență în obținerea contractelor de la Negoiță. Astfel, în toamna anului 2008, societatea a primit prin încredințare directă un contract în valoare de 640.000 lei pentru paza mini- parcurilor din sector. La numai câteva zile, firma a mai primit, tot fără licitație, un alt contract în cuantum de 400.000 lei pentru paza parcurilor din sector.
Afacerea BGS este patronată de familia Oprea
Afacerea BGS Divizia de Securitate SRL este controlată, potrivit datelor înregistrate la Registrul Comerțului, de Robert Bogdan Oprea în proporție de 80%, restul acțiunilor fiind împărțite în mod egal între Cezar Costin Oprea și Daniel Eduard Oprea. Acționarul majoritar al firmei a fost acuzat în anul 2009 că ar fi premeditat scandalul de la Mall Plaza România în legătură cu taxa de protecție solicitată de Eugen Preda patronului unui cazinou.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu