Balazsi Pal Gergely, unul dintre membri agitatori ai “Gărzii Secuieşti”, a fost reţinut astăzi la Cluj-Napoca de poliţişti în vederea întocmirii unui dosar pentru afişarea de însemne fasciste şi antisemite.
Tânărul maghiar din judeţul Mureş a participat alături de oficialităţi la manifestările cu ocazia Zilei Mondiale a Maghiarilor de Pretutindeni, unde a depus o coroană de flori în faţa fostului Hotel Biasini din Cluj-Napoca, unde Nicolae Bălcescu şi Petofi Şandor au negociat fără succes colaborarea dintre revoluţionarii români şi cei maghiari în 1848. Acesta avea pe haină simbolul trupelor SS, capul de mort şi sloganul specific, “Onoarea mea este loialitatea”. Acest lucru a fost sesizat poliţiei de către viceprimarul Radu Moisin, fapt ce a dus la reţinerea acestuia.
“Garda Secuiască” a participat cu patru membri la manifestările din Cluj-Napoca, printre ei numărându-se şi Csibi Barna. Tot aceşti patru tineri maghiari au organizat comemorarea Batalionului Secuiesc pe 1 decembrie la Cluj-Napoca, cu dorinţa exprimată de a provoca clujenii de Ziua Naţională. Balazsi Pal a fost amendat atunci cu 50.000 de lei, în calitate de organizator al manifestării.
Membri Gărzii Maghiare au fost aplaudaţi copios de maghiari în momentul când au depus coroana pe clădirea Hotelului Biasini.
Aceştia au afişat ostentativ drapelul ţinutului secuiesc, drapelul arpadian şi un mesaj care afirma: “Ţinutul Secuiesc nu e România”. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila şi viceprimarul Laszlo Attila nu s-au arătat deranjaţi de manifestările extremiste ale “gardiştilor” şi nici de inscripţiile naziste de pe hainele lui Balaszi Pal, mărsăluind şi cântând cot la cot cu aceştia.
Update: Steagul “secuiesc” a fost arborat pe frontispiciul Palatului Administrativ al judeţului Harghita
Autorităţile judeţene din Harghita au arborat, luni, drapelul secuiesc, ca steag al judeţului, pe frontispiciul Palatului Administrativ, lângă drapelul României. Aproximativ 700 – 800 de persoane au participat la eveniment. Toţi aveau în piept cocardă roşu-alb-verde, dar şi un steag secuiesc.
La eveniment a fost prezent preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, deputatul UDMR Korodi Attila şi reprezentanţii harghiteni ai Consiliului Naţional Secuiesc. Înainte de arborare, reprezentanţii bisericilor istorice maghiare au sfinţit şi au binecuvântat drapelul, iar după înălţarea acestuia, cei prezenţi s-au rugat şi au cântat imnul secuiesc. Preşedintele Consiliului Judeţean a spus în faţa mulţimii că acest drapel este a întregului Ţinut Secuiesc şi că este un drapel nou, pentru care nu s-a vărsat sânge. Totodată, Borboly a subliniat că steagul secuiesc va rămâne arborat pe clădirea Palatului Administrativ.
Sursa: NapocaNews
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu