Liderii de filiale liberale au votat, joi, în Delegaţia Permanentă, în favoarea proiectului de Statut propus de Crin Antonescu. Preşedintele PNL a obţinut cu 131 de voturi pentru şi 42 împotrivă în şedinţa Delegaţiei impunerea candidaturilor pe liste la congresul dela sfârşitul săptămânii şi desfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte, susţin surse liberale. Împotriva Statutului lui Crin Antonescu au votat, conform surselor citate, Ludovic Orban, Călin Popescu Tăriceanu, Gabriel Berca, Ciprian Dobre, Dan Motreanu, Adriana Săftoiu, Mihai Banu şi Ioan Timiş. Congresul de mâine va avea însă ultimul cuvânt pe modificările de statut. Ultimul test de dinainte de Congres a oferit însă o nouă pilulă amară actualului prim-vicepreşedinte al partidului, Ludovic Orban. Partizan al votului uninominal pentru alegerea viitoarei conduceri a PNL, Orban s-a opus din răsputeri votului pe liste propus de Antonescu, cât şi altor modificări statutare care amplifică puterea viitorului preşedinte de partid.
Votul dat astăzi în Delegaţie a fost nominal la cererea lui Antonescu care a dorit astfel ca fiecare membru al DP să îşi asume deschis opţiunea faţă de votul pe liste şi votul uninominal. Discuţiile din cadrul DP nu au fost lipsite de tensiuni şi polemici ample mai ales pe tema votului pe liste.
"Am avut o dezbatere lungă destul de consistentă, în principal asupra articolului cheie care prevede sistemul de vot. Au existat păreri pro şi contra cum era şi normal. Discuţiile s-au desfăşurat într-o atmosferă civilizată şi chiar interesantă din punct de vedere intelectual. Nu a fost vorba de reproşuri ci de viziuni diferite. Au avut argumente privitoare la rezervele la sistemul de listă şi la faptul că un asemenea sistem ar putea conferi prea multă putere partidului" a declarat Antonescu.
În ceea ce priveşte echipa de conducere pe care a aşternut-o pe lista sa, liderul PNL a precizat că lucrurile "s-au mai limpezit".
"Este într-un proces în care exista câteva opţiuni variabile ca să zic aşa. Mă voi întâlni mâine dimineaţă cu alţi colegi şi vom discuta" a mai spus Antonescu.
El a arătat că şi-l doreşte în continuare pe Radu Stroe ca secretar general al PNL şi în viitoarea echipă.
"Există orice posibilitate, dar aşa cum am spus înainte de a ajunge în această formulă, intenţia mea este să merg înainte cu domnul Radu Stroe. Domnul Vosganin ocupă un loc eminent şi în listă şi în inima mea.Astăzi nu s-a aflat în ţară. Va ajunge la momentul potrivit" a explicat Antonescu, referindu-se la doi dintre colaboratorii pe care şi-i doreşte în viitoarea echipă.
Modificările statutare de care îşi condiţionează candidatura Crin Antonescu vizează, printre altele, un BPC nou votat pe listă fără prim-vicepreşedinte, sancţiuni pentru neplata cotizaţiilor, contribuţii financiare lunare ale filialelor, derogări, clasificarea membrilor în simpatizanţi şi activi.
Conform proiectului de Statut iniţiat de Antonescu, actualul preşedinte propune Delegaţiei Permanente modificarea articolului 61, care se referă la atribuţiile Congresului, înlocuind prevederea privind existenţa şi alegerea prim-vicepreşedintelui PNL cu modificările statutare impuse de votul pe moţiuni.
Pentru validarea noului Statut şi a candidaturii sale pe moţiune, cu echipe, care s-ar putea adopta, vineri, la Congresul extraordinar al PNL, preşedintele PNL propune, la capitolul dispoziţii generale, noi prevederi la articolul 106, introducând alineate potrivit cărora "Congresul extraordinar care adoptă prezentul Statut poate convoca un singur Congres ordinar în termen de minim 12 ore de la hotărârea de convocare".
"Congresul ordinar astfel convocat se va desfăşura cu aceiaşi delegaţi stabiliţi pentru Congresul extraordinar care face convocarea. Ordinea de zi a Congresului ordinar va fi stabilită prin hotărârea de convocare dată de Congresul extraordinar", se mai arată în proiectul lui Crin Antonescu, care propune ca "depunerea candidaturilor pentru funcţia de preşedinte" să se facă la Secretariatul general al PNL, "cu minim trei ore înainte de deschiderea lucrărilor Congresului ordinar convocat".
Potrivit Statutului propus de Antonescu, Congresul aprobă "în acelaşi timp şi împreună cu alegerea preşedintelui partidului strategia şi programul politic prezentate de acesta" şi "alege în acelaşi timp şi împreună cu alegerea preşedintelui partidului Biroul Politic Central, la propunerea acestuia", înlocuind prevederea potrivit căreia Congresul alegea "uninominal" cei 29 de membri titulari ai BPC.
Conform modificărilor statutare, "numărul de membri ai BPC care poate fi propus de un candidat este de 32, dintre care cel mult 15 vicepreşedinţi şi 17 membri titulari". La articolul 69 referitor la componenţa BPC, Antonescu propune ca, pe lângă cei 32 de membri din Biroul Politic, să facă parte şi "preşedintele fondator 1990 şi preşedintele de onoare al PNL"- seniorii Câmpeanu şi Quintus, consideraţi potrivit Statutului membri de drept (cu drept de vot - n.r.) ai Biroului, completând numărul statutar de membri ai Biroului Politic Central.
Listele cu cei 32 de liberali, care depun declaraţii scrise că acceptă prezenţa pe lista respectivului candidat, urmează să fie depuse de candidaţii la funcţia de preşedinte la Secretariatul general, prezenţa vreunui membru PNL pe mai mult de o listă devenind "nulă de drept", conform noilor prevederi statutare.
Dintre cei 15 vicepreşedinţi, conform proiectului lui Antonescu, un număr de opt vor avea atribuţii de coordonare regională. BPC va avea în final 36 de membri, pe lângă cei 32 de liberali din listă, preşedintele partidului, preşedintele fondator PNL 1990 şi preşedintele de onoare, un nou membru de drept - preşedintele Senatului PNL (funcţie deţinută în prezent de Dinu Zamfirescu) fiind ceilalţi patru membri din viitoare conducere a partidului.
Vezi propunerea de statut (pdf)
Marius Vulpe, Antena3.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu