micul dictator arata fata adevarata a unor politruci cum ar fi: Laszlo Borbely, Gyorgy Ervin, Emil hop poc Boc, Marcel Hoara (Bocul de la Gorj, pixuletele topi-top, ciumpilica-tiriplica, politicianul de matineu), Attila Korodi, Livache Negoita, George Scripcaru, Raduly Robert, Antal Arpad, Sorin Oprescu, Virginia Stefanica, Nicolae Nemirschi, Radu Mazare etc

miercuri, 28 iulie 2010

Tokes, la adăpost: Niciun vicepreşedinte PE nu a fost demis sau înlocuit din funcţie

Niciun vicepreşedinte al Parlamentului European nu a fost vreodată demis sau înlocuit din funcţie pe perioada mandatului său. Potrivit publicaţiei România liberă, acesta este răspunsul oficial al forului la scrisoarea trimisă de Partidul Conservator prin care se cerea schimbarea lui Laszlo Tokes din funcţie.

Laszlo Tokes e în siguranţă, potrivit Parlamentului European / FOTO: Grup RC

Preşedintele PC, Daniel Constantin, i-a solicitat, printr-o scrisoare, preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, să-l înlocuiască pe Tokes pentru declaraţiile grave făcute la Băile Tuşnad.

În regulamentul legislativului european nu este prevăzută, însă, demiterea unui vicepreşedinte.

Laszlo Tokes a fost propus pentru această funcţie de grupul popular, după ce un vicepreşedinte a demisionat şi s-a alăturat Legislativului de la Budapesta. Tokes a fost ales, în luna iunie, cu 336 de voturi "pentru", 168 "împotrivă" şi 207 abţineri.

Vicepreşedintele Parlamentului European Laszlo Tokes a declarat, joi, la Universitatea de Vară Tusvanyos, că, dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc şi, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă.
Sursa: REALITATEA.NET

Lecţie de făcut căcatul praştie. Activistul UTC Cristian Preda ne dă lecţii despre Revoluţie?

de George Bara

Sunteţi mulţi, dar proşti. Cam ăsta e dictonul după care se ghidează acum actuala putere, fie prin emanaţiile de la Cotroceni sau Palatul Victoria, că e cam totuna. Ca studiu de caz, Traian Băsescu pare cel mai lipsit de orice respect pentru facultăţile mintale ale acestui popor, care nu s-a remarcat niciodată prin gloată, ci prin elitele ei care, Doamne-ajută încă există.

Singura problemă a acestei elite adevărate este că nu a fost cu burse Soroş prin străinătate şi că nu operează în vasta reţea de ONG-uri care formează aşa-zisa “societate civilă”. De exemplu, dacă tot e să învăţăm o lecţie despre cum se face căcatul praştie, să luăm recenta abordare prin hăhăială a problemei iredentismului maghiar din România.

După ce Băsescu a răspuns într-un stil oarecum turmentat instigărilor la violenţă interetnică ale dereglatului Tokes Laszlo, uns cavaler cu Steaua României chiar de către actualul preşedinte, s-au apucat şi hăitaşii de pe lângă Cotroceni să ne înveţe cum stă treaba cu Revoluţia. Cristi Preda, politologul de casă al lui Băsescu şi europarlamentar PDL, bursier Soroş prin excelenţă şi un susţinător al idealurilor multiculturalismului (doar atâta vreme cât ele sunt pro-maghiare!), s-a apucat să ne înveţe cum că, dacă îl criticăm pe Tokes Laszlo, criticăm însăşi Revoluţia şi democraţia din România. O fi domnul Preda politolog, dar la logică şi bun simţ are mari lipsuri. La 20 de ani de la Revoluţie ar fi cazul să îl anunţe cineva pe acest Cristi Preda de faptul că s-a aflat deja că Revoluţia din 1989 a fost o lovitură sângeroasă de stat, orchestrată de către serviciile secrete din Rusia, Ungaria şi Serbia şi pusă în aplicare de către fruntaşii PCR alături de generali de armată trădători. Că Iliescu şi Brucan fuseseră racolaţi de KGB, că generalul Militaru era un dement desconspirat ca dublu agent secret, le spune negru pe alb chiar fondatorul SRI, Virgil Măgureanu. Că Tokes era un colaborator al Securităţii a dezvăluit revista Tinerama în anii 199o şi că acesta lucra pentru serviciile secrete maghiare AVO. Lucruri care deja au intrat în subconştientul colectiv al românilor care mai gândesc, însă nu după o istovitoare muncă de 20 de ani unor istorici, jurnalişti şi foşti militari, care nu au răbdat ca noii emanaţi de după Revoluţie să persiste într-o minciună.

Gazeta lui Băsescu, a se citi Evenimentul Zilei, a început chiar să publice editoriale ale unor “băeţi” cu plete (aşa zisa generaţie aşteptată de tineri) care ne spun, nici mai mult nici mai puţin, că Tokes are dreptate şi că noi, românii, suntem nişte proşti. Hotnews, portal online care funcţionează pe sistemul “Băsescu se screme, noi ne căcăm”, vine cu dovezi ale bărbăţiei lui Băsescu, care i-a înfruntat pe unguri, Tokes şi premierul Orban, la ei în bârlog la Băile Tuşnad (din câte mai ţin minte, localitate aflată în România). Noi, românii, nu înţelegem desigur tehnicile de luptă ale lui Băsescu. El când hăhăie de fapt pune piciorul în prag. Doar că ungurii aflaţi cu el la masă nici nu făceau pe ei de frică, nici nu se hăhăiau şi ei la unison.

Este însă şi mai frapant cum generaţia de antiromâni şcoliţi în anii 1990 prin străinătate, cu burse finanţate de Soroş, ne dau acum lecţii de Revoluţie şi democraţie. Şi este şi mai frapant cu toată această şleahtă de pro-maghiari se îmbuibă cu bani publici şi plutesc în înalte sfere ale politicii şi culturii româneşti: Cristi Preda, Monica Macovei, Renate Webber, Mircea Mihăieş, Horia Roman Patapievici, Vladimir Tişmăneanu, Smaranda Enache, Cristian Pârvulescu, Marius Oprea, Andrei Oişteanu, Andrei Pipidi, Vasile Astărăstoaie, Gabriel Liiceanu, Theodor Baconski, Sever Voinescu şi lista continuă. Niciodată nu au fost aceste personaje sinistre mai vizibile, decât în era Alianţei Dreptate – Adevăr şi acum. Şi niciodată nu au fost atât de guralivi şi de nesimţiti, în afirmaţiile false pe care le lansează cu multă morgă din poziţiile nejustificat de confortabile pe care le ocupă, pe pe vremea lui Băsescu Vodă. Niciun stat din această lume nu are un preşedinte care justifică indirect instigările le violenţă şi atacurile asupra Constituţiei, prin vuvuzelele care îl înconjoară. Niciun stat în afară de România, desigur.

Şi dacă lucrurile par că se întrepătrund şi sesizaţi lupte între personajele de mai sus, nu vă lăsaţi înşelaţi. Fenomenul Piaţa Universităţii a căştigat, o dată cu alegerea ca preşedinte a lui Traian Băsescu. Şi nu vorbim aici de studenţii nevinovaţi călcaţi în picioare de mineri sau împuşcaţi de miliţienii lui Iliescu, ci de artizanii acestui fenomen, cealaltă latură a sistemului, educată pe filiera pro-europeană şi pro-maghiară pe banii evreului George Soroş. Marian Munteanu, liderul studenţilor de atunci, care se înfăşura singur în cap cu tifon şi susţinea că a fost şi el maltrat de mineri, a vrut apoi să candideze pe listele partidului lui Virgil Măgureanu. Acum e milionar în euro şi înainte de 1989 era secretar general al tinererului comunist de la Facultatea de Litere, pus acolo de Ion Coja, un alt protejat al fostului sistem. Ăştia sunt anticomuniştii şi pro-europenii lui Băsescu, doar nişte homunculi creaţi în laboratoarele de la Budapesta. Toţi foşti UTC-işti, asemeni lui Cristi Preda, sau agenţi de influenţă ai altor ţări, asemeni Smarandei Enache (în martie 1990, ofiţerii de Securitate care o urmăreau pe agenta AVO Enache au fost alungaţi din “secuime” pentru a nu sfârşi ca şi maiorul Agache, ucis cu bestialitate. Dosarele întocmite de aceştia au dispărut, dar amintirile lor, nu). Şi dacă mai îndrăzneşte vreun oengist să ne dea lecţii de democraţie şi deşteptăciune, îi sugerăm doar să se uite un pic în sus, către şeful lui de la Cotroceni, care hăhăie lipsit de orice inhibiţii sau responsabilitate.

Integral in Napocanews

VIVAT PROSTIA. Evenimentul Zilei in slujba revizionismului maghiar promovat de Laszlo Tokes!

Fara sa consum prea multe cuvinte doresc doar sa remarc, siderat, un editorial aparut in Evenimentul Zilei sub semnatura unui anume Vlad Stoicescu.
Citez din aceasta mizerie de editorial doar atat:
"Pentru cine se mai află încă în posesia unei minime rezerve de raţionalitate, cuvintele acestea se scriu aşa: László Tökés are dreptate. Secuimea are nevoie de un model de tip catalan, aşa cum ţara care ne găzduieşte pe toţi, în calitate de cetăţeni, nu de etnici, are nevoie de un model occidental.", zice Vlad Stoicescu in editorialul sau.
Amu eu unul inteleg ca acum e la moda sa fii diferit, din orice punct de vedere. Inteleg si faptul ca eu sunt un amarat de cetatean in timp ce individul asta e mare publicist comentator la ditamai publicatia centrala. Dar sa manci atata rahat despre modelul catalan si despre autonomie din pozitia calduta de angajat la o firma din Bucuresti fara sa fii incercat vreodata sa te angajezi in Covasna si Harghita este de-a dreptul scarbos.
Esti scarbos sa vorbesti de modelul catalan si sa uiti impotriva cui au luptat ostasii romani in Ardealul de Nord!
Sursa: dan tanasa blog

DOCUMENT. La Sfantu Gheorghe, zero lei pentru sarbatorirea primei Uniri a Principatelor Romane, 2000 de lei pentru o tabara tiganeasca!

Primaria Sfantu Gheorghe a publicat, la inceputul acestei luni, lista completa a proiectelor culturale care vor fi finantate din fonduri publice in semestrul II din 2010.
Dupa cum ne-am obisnuit deja, datorita majoritatii detinute in consiliul local de catre consilierii locali maghiari din UDMR si PCM, peste 80% din totalul sumei de 70400 lei alocata in acest sens va fi directionata catre programe destinate exclusiv culturii maghiare.
Cea mai bine finantata asociatie "romaneasca" este Asociatia ECOU, controlata in totalitate de catre consilierul local Madalin Guruianu, Emil Pantelimon si Dan Manolachescu, toti trei apropiati ai liderilor UDMR din Covasna.

Sarbatorirea primei Uniri nu, tabara tiganeasca da!

Consilierii maghiari din cadrul Comisiei de cultura a Consiliului Local Sfantu Gheorghe au blocat alocarea de fonduri catre Fundatia "Mihai Viteazu" pentru organizarea unor actiuni dedicate sarbatoririi a 411 ani de la Prima Unire a Principatelor Romane.
In schimb, aceeasi comisie, controlata in totalitate de consilierii locali ai UDMR si PCM, au alocat 2000 de lei pentru o tabara de folclor tiganesc, organizata de Fundatia Lajtha Lajos.

Rezultate Proiecte Culturale Sem 2 2010 Finalizat

Lista completa a proiectelor culturale finantate din bani publici in semestrul doi o gasiti si aici.

vineri, 23 iulie 2010

Sernatorul PD-L Iulian Urban despre ipocrizia lui cristian preda...

Sernatorul PD-L Iulian Urban, exemplu de deminitate in pdl (rar exemplu) ii spune lui preda ca este de la distanta un ipocrit cand il critica pe Tokes dupa ce l-a vitat... aceeasi critica e valabila si pt boc...

"Ma intreb vazand acum reactia europarlamentarului PDL Cristian Preda fata de declaratia lui Tokes....Pai cum a ajuns el vicepresedinte al PE ? NO COMMENT !!!! Ca sa nu se darame sandramaua de la guvernare in care UDMR ne santajeaza in permanenta, unde s-a ajuns ca adoptarea legii ANI sa fie conditionata de ei de raderea din functii a incomozilor Macovei sau Georgescu care au cutezat sa verifice averile maharilor maghiari din Parlamentul Romaniei s-a mers pe o forma de compromis jenanta pentru PDL.....
Decizia a fost susţinută de delegaţia română în PPE, formată din 11 eurodeputaţi PDL şi 3 UDMR. Sa nu indraznim macar sa ne ascundem sub pres greselile....Vai de mama noastra de slugoi am ajuns sa ne autocalcam in picioare....fanariotii au fost domni si patrioti pe langa ce traim noi in vremurile prezente.... in fond pe vremea fanariotilor s-au asfaltat si pavat cu piatra primele strazi ca noi stateam in mocirla ca Shrek si culmea ne mai si placea."

Sursa: http://www.urbaniulian.ro/2010/07/23/tokes-pastorul-cu-talente-de-salon-care-are-misiunea-sa-i-tina-ocupati-pe-prostii-din-romania-si-ungaria/

Iobagii de la uşa Biroului

„Bună ziua! Pot să intru?", o întreb pe funcţionară în momentul în care îmi vine rândul. „Nu, mai aşteptaţi!", mă respinge afară din Birou femeia blondă şi mică de statură, în timp ce tastează un număr pe telefonul mobil

. „Vezi că trebuie să vină un domn de la TVR, îl laşi să intre la mine!", îi spune gardianului de la intrare, după cum aveam să aflu câteva minute mai târziu, când l-am văzut pe „domnul de la TVR" croindu-şi cu tupeu cărare către Birou printre oamenii care stăteau la coadă. Nu cedez, deschid uşa şi încerc din nou să o înduplec pe funcţionară - „Eu eram la rând. Nu vreţi să-mi luaţi mie dosarul?"/ „Domnul e de la presă şi nu stă mult, lasă doar câteva acte" - şi mi se trânteşte din nou uşa în nas. După 15 minute sunt lăsat, în sfârşit, să pătrund în Birou, unde sunt luat în primire de colega funcţionarei blonde.

Scot documentele pe masă: „Aici aveţi actul de proprietate al casei, cererea de reziliere a contractului, scrisă de dezvoltator...". Nu reuşesc să captez atenţia funcţionarei decât jumătate de minut, moment în care uşa Biroului se deschide din nou şi intră un individ cu burtă şi început de chelie, însoţit de un bărbat cu cămaşă şi ochelari

de soare, care ţine un dosar în mână. „Te rog să te uiţi pe documentele domnului", îi spune burtosul funcţionarei, ignorându-mi prezenţa. Deduc că individul este un soi de şef, pentru că femeia mă abandonează imediat şi se apucă să studieze documentele „domnului". Stau şi mă uit pe pereţi vreo 15-20 de minute, timp în care funcţionara caută ceva în calculator
, completează acte, intră şi iese de mai multe ori pe uşă. „Mai sunt vreo patru-cinci persoane afară", i se confesează la un moment dat colegei blonde, pe care - când aude „grozăvia" - o apucă brusc isteriile şi începe să-şi trântească dosarele de masă: „Eu nu mai stau şi azi după program (ora 14), nu mă interesează, trebuia să nu-i lase să se aşeze la rând!".

Deşi pare desprinsă dintr-un film despre „Epoca de Aur", povestea de mai sus este cât se poate de actuală şi, culmea, nu s-a întâmplat într-o instituţie de stat, ci într-o companie privată. A avut loc vinerea trecută, când eram într-un centru de relaţii cu clienţii al companiei de distribuţie a electricităţii din Bucureşti, unde ajunsesem cu scopul de a transfera un contract pentru un apartament

, de pe numele fostului proprietar pe numele meu. Să fim înţeleşi, operaţiunea pe care trebuie să o facă angajaţii din Birou nu este gratis, am plătit pentru efortul angajaţilor o taxă de 50 de lei.

Un alt exemplu. Aţi fost vreodată la sediul fostului Distrigaz pentru a încheia un contract pentru furnizare de gaze

? Zilnic, zeci de oameni stau la coadă ore întregi - eu mi-am pierdut o jumătate de zi - să completeze un teanc de formulare pe care le împart nişte funcţionare acrite care trec din când în când prin sală şi pe care trebuie să le recunoşti în mulţime, să le ieşi în întâmpinare, să le explici rapid problema, pentru că altfel rişti să-ţi pierzi timpul de pomană.

Exemplele de mai sus nu sunt excepţii. Probabil că fiecare dintre noi poate completa lista mizeriilor pe care trebuie să le suportăm de la prestatorii de servicii, fie că vorbim despre furnizori de utilităţi, bănci, operatori de cablu TV etc., fie că sunt companii private sau instituţii publice. Problema nu este dacă angajaţii cu care intrăm în contact lucrează pentru o companie privată sau pentru stat. Problema este că, în 2010, funcţionarul român nu a reuşit încă să iasă din perioada feudală. Pentru el, noi nu suntem clienţi care plătesc - uneori chiar scump - pentru serviciul pe care-l cer, ci mai degrabă iobagi care vin să-i ceară o favoare. Biroul este conacul lui, în care are dreptul să facă ce vrea pentru că nu trebuie să dea socoteală nimănui.

Dacă pretinzi respect, rişti să devii ridicol în societatea românească. Parţial îndreptăţit, dacă ar fi să ne uităm la exemplele din vârf, la miniştri, parlamentari sau primari care de 20 de ani ne tratează de parcă noi am trăi pe banii lor, şi nu invers. Respectul pentru ceilalţi este însă o dovadă de civilizaţie. Atâta vreme cât nu realizăm acest lucru vom continua să trăim în feudalism. Asta, chiar dacă avem acasă electricitate, apă curentă şi antenă-satelit.

Sursa: http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/iobagii-de-la-usa-biroului-190348.html

Exclusiv Roncea.ro: Ucraina vs Romania si problema Bugeacului, a Basarabiei “taiate” de la Basarabia. Prof Dr Traian Valentin Poncea


Problema Bugeacului

Sub numele de Bugeac este desemnat, îndeobşte, ţinutul din nordul Deltei, aflat între vărsarea Prutului şi limanul Nistrului.

Acest teritoriu, numit şi „părţile tătărăşti“, înainte de a intra sub autoritatea domnilor Moldovei, s-a aflat o perioadã de timp sub dominaţia nominală a Hoardei de Aur, iar după declinul hanilor de la Serai, a fost stăpânit timp de peste o jumătate de secol de domnitorii munteni din familia Basarabilor, coborâtori ai lui Basarab I – de unde şi numirea, mai târzie, de „Basarabia“, denumire care s-a extins, prin „bunăvoinţa“ interesată a autorităţilor ţariste, asupra întregii Moldove răsăritene, înglobată forţat la Imperiul Ţarist prin Pacea de la Bucureşti din 16/28 mai 1812.

El mai este cunoscut şi sub numele de „Ţinutul Bugeacului“, termen ce provine din turco-tătară şi desemnează regiunea de stepă brăzdată de văi cu versanţi povârniţi, lipsită de ape curgătoare, din nordul Deltei.

Conform părerii altor cercetători, originea cuvântului Bugeac ar fi cumană: «Bucgac» («bucigac») = unghi («angulus»). La bulgari, sudul Basarabiei purta denumirea de «Onglu», adică «unghi», iar la unguri «Atelcuz».

Indiferent de originea termenului, ţinutul desemnat a fost anexat de Soliman Magnificul în uma campaniei din vara anului 1538 (îndreptată împotriva domnitorului Petru Rareş) şi transformat, pentru 274 de ani (împreună cu cetatea Tighina (Bender) şi zona adiacentã), în provincie otomană: raiaua Tighinei (a Benderului, în turco-tãtarã).

Prin Pacea ruso-otomanã de la Bucureşti (16 mai 1812), Moldova de răsărit – parte componentă a principatului moldav, împreună cu raialele Hotinului şi Benderului (Tighinei), ultimele două, posesiuni otomane, au intrat în componenţa Imperiului Ţarist, sub denumirea generică de Basarabia.

În urma războiului Crimeei, prin Tratatul de Pace care a pus capãt acestei conflagraţii europene (18/30 martie 1856), Principatele Române ale Moldovei şi Ţării Româneşti au fost scoase de sub protectoratul rusesc, rămânând, pe mai departe, sub suzeranitate otomană, dar cu frontierele garantate de marile puteri: Franţa, Anglia, Austria, Rusia, Turcia, Prusia şi Regatul Sardiniei (mai târziu, al Italiei). Totodată, Tratatul de la Paris a stabilit retrocedarea, către Principatul Moldovei, a judeţelor Cahul, Ismail şi Bolgrad (Cetatea Albã), adică cea mai mare parte a fostului Bugeac. În felul acesta, pentru 22 de ani, prin voinţa areopagului european, Imperiu Ţarist a fost îndepărtat de la Gurile Dunării.

Congresul european de la Berlin (1/13 iunie-1/13 iulie 1878), convocat în vederea revizuirii Tratatului de Pace de la San Stefano, a recunoscut independenţa României şi drepturile acesteia asupra Dobrogei, dar a statuat reîncorporarea celor trei judeţe basarabene (Cahul, Ismail şi Bolgrad) la Imperiul Ţarist. În felul acesta, Marile Puteri dãdeau satisfacţie diplomaţiei ţariste, care nu putea să renunţe la Gurile Dunării, cele trei judeţe fiind „schimbate“ forţat de către autoritãţile de la Sankt-Petersburg cu Dobrogea, străvechi pãmânt românesc dintre Dunăre şi Mare. Aparent, schimbul era favorabil României deoarece Dobrogea, ca suprafaţă şi resurse ale solului şi subsolului, era net superioară celor trei judeţe sud-basarabene. Maniera în care s-a făcut „schimbul“ („diktat“ al areopagului european – de fapt, al lui Otto von Bismark – la cererea expresă a Sankt-Petersburgului) a deranjat profund autorităţile de la Bucureşti (îndeosebi pe marii boieri moldavi care deţineau întinse proprietăţi funciare în Bugeac), inducând, totodată, un puternic curent de opinie anti-rus în rândul opiniei publice româneşti. Astfel, noul stat român a fost obligat să împartă stăpânirea Gurilor Dunării cu Imperiul Ţarist.

În anii care au urmat, autorităţile ţariste au accelerat procesul de deznaţionalizare a românilor, prin deportări în Siberia, rusificarea numelor şi îndeosebi, prin colonizări de ruşi sau elemente alogene, dar rusofone (ruşi, ucraineni, germani, baltici, evrei etc.).

La 27 martie/9 aprilie 1918, Sfatul Ţării de la Chişinău a hotărât, cu majoritate de voturi, Unirea întregii Basarabii cu România, deci implicit, şi a Bugeacului. Timp de 22 de ani, acest ţinut s-a aflat sub administraţie românească.

Rusia sovietică nu a renunţat însă la ideea reocupării Basarabiei, şi îndeosebi a Gurilor Dunării. Pregătirea reanexării spaţiului pruto-nistrean a fost marcată de diversiunea iniţiată şi desfăşurată în septembrie 1924 de Comintern (în care un rol important l-au avut serviciile speciale sovietice, îndeosebi C.E.K.A.), cu ajutorul unor bande înarmate care, sub pretextul eliberării popoarelor din această provincie de sub „jugul boierilor şi ciocoilor români“, au încercat să declanşeze o răscoală armată a populaţiei alogene rusofone. Diversiunea, soldată cu morţi şi răniţi în rândul grănicerilor, poliţiştilor şi jandarmilor români, dar şi al populaţiei şi reprezentanţilor autorităţilor civile, s-a manifestat cu violenţă îndeosebi în Bugeac, mai precis în localitatea Tatar-Bunar şi împrejurimi. Ea a fost contracarată rapid de către autorităţile române, prin folosirea forţei armate.

După cum este ştiut, în urma ultimatum-urilor din 26-27 iunie 1940 şi a agresiunii militare a Armatei Roşii, atât Moldova dintre Prut şi Nistru (Basarabia propriu-zisă), cu o suprafaţă de 44.500 kilometri pătraţi şi o populaţie de 3.200.000 de locuitori, cât şi Bucovina de Nord, având o suprafaţă de 6.000 kilometri pătraţi şi 500.000 de locuitori au fost înglobate în Uniunea Sovietică. Prin acest rapt teritorial, şi sudul Basarabiei (adicã Bugeacul) a fost anexat, manu militari, la U.R.S.S.

La 4 noiembrie 1940, printr-un decret al Sovietului Suprem al U.R.S.S., partea de sud a Basarabiei (Bugeacul, cu plasele Reni, Bolgrad şi Ismail), a fost inclusă în componenţa Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene. Au fost alipite astfel la Ucraina, în afară de partea de nord a Bucovinei, raioanele Codâma, Balta şi Pesciana din fosta R.S.S. Moldovenească (situate în stânga Nistrului), judeţele Hotin şi Cetatea Albă (Akkerman), la care se adăuga şi plasa Chilia a judeţului Ismail din Basarabia.

Prin aceste cesiuni teritoriale, nou creata R. S. S. Moldovenească nu mai avea acces la Gurile Dunării şi nici nu mai beneficia de ieşirea la Marea Neagră.

În acel moment, în teritoriile cedate Ucrainei, situaţia etnică se prezenta în felul următor:

  • în judeţul Cetatea Albă (Akkerman): români moldoveni – 18%, ucraineni – 20%;
  • în judeţul Hotin: români moldoveni – 35%, ucraineni – 41,6%;
  • în judeţul Ismail: români moldoveni – 31%, ucraineni – 4,7%.

Agresiunea militară sovietică a determinat România să se alăture Germaniei hitleriste şi a obligat autorităţile politico-militare româneşti să participe la campania militară împotriva Uniunii Sovietice, declanşată în data de 22 iunie 1941. Până la 26 iulie 1941, armatele române şi germane au reuşit să elibereze Basarabia şi Bucovina de Nord, care au reintrat, astfel, în componenţa statului român.

În urma înfrângerilor suferite pe frontul de răsărit şi a reocupării Basarabiei şi Bucovinei de Nord de către armatele sovietice, imediat dupã 23 august 1944 aceste teritorii au reintrat, de facto, în componenţa Uniunii Sovietice. De fapt, Bucovina de Nord, ţinuturile Herţa şi Hotin, împreună cu partea de sud a Basarabiei (plasele Reni, Bolgrad şi Ismail), au fost trecute sub jurisdicţia R.S.S. Ucrainene în baza mai vechiului decret al Sovietului Suprem al U.R.S.S., din 4 noiembrie 1940.

Situaţia a fost recunoscută, de jure, de către anglo-americani şi de francezi şi stipulată în Tratatul de Pace de la Paris din 10 februarie 1947, care a consfiinţit astfel raptul teritorial sovietic din vara anului 1940.

După disoluţia U.R.S.S. din 1991, noul stat independent Ucraina a rămas beneficiara Pactului Ribbentrop-Molotov, stare de fapt recunoscută, de iure, şi de România prin Tratatul bilateral româno-ucrainean, semnat la Neptun la 2 iunie 1997 în urma cererii expresă a Comunităţii Europene, ca o condiţie sine–qua-non a admiterii ţării noastre atât în N.A.T.O. cât şi în Uniunea Europeană.

Prof.univ.dr.Traian-Valentin PONCEA

Extras din REPERE ISTORICO-GEOGRAFICE PRIVIND BUCOVINA, ŢINUTURILE HERŢA ŞI HOTIN, BUGEACUL ŞI INSULA ŞERPILOR, lucrare in curs de aparitie.

Sursa: http://roncea.ro/2010/03/18/exclusiv-roncea-ro-ucraina-vs-romania-si-problema-bugeacului-a-basarabiei-taiate-de-la-basarabia-prof-dr-traian-valentin-poncea/

Tokes: "Noi, contrar celor din Kosovo, nu dorim independenţa, ci suntem mulţumiţi cu un statut de autonomie"

Ionel Dancu, Iulia Roşu

Laszlo Tokes

Laszlo Tokes

Vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a declarat joi, la Băile Tuşnad, în Harghita, că, dacă este nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă pentru abţinerea autonomiei teritoriale a regiunii Covasna-Harghita-Mureş locuită majoritar de etnici maghiari.

UPDATE Tokes a răspuns la acuzaţiile aduse spunând că "este o interpretare greşită că eu aş fi vorbit despre independenţa teritoriului secuiesc, este vorba doar de autonomia acestui ţinut istoric şi geografic. Noi, contrar celor din Kosovo, nu dorim independenţa, ci suntem mulţumiţi cu un statut de autonomie."

"Băsescu a propus cu ani în urmă să se acorde regiunii Kosovo autonomia. Şi în cazul comunităţii maghiare din România putem vorbi de autonomie", a adăugat Tokes al Realitatea TV.

Privitor la ipoteticul apel lansat de Tokes către secuime prin care îi încuraja pe aceştia să iasă în stradă şi să-şi ceară autonomia, Laszlo Tokes explică:

"Este o exagerare, nu am lansat niciun apel la ieşirea în stradă, şi fiind vorba despre instrumentele care ne stau la îndemână în lupta noastră politică, putem ţine o demonstraţie pe stradă în cadrul legal, dreptul este acordat de normele europene şi de constituţia noastră."

"Cred că Emil Boc nu a fost informat bine, noi ne ţinem de prescripţiile constituţiei şi legalităţii din ţara noastră şi conform normelor suntem cetăţeni loiali ai României, în toată Europa există multe autonomii în funcţionare."

"Chiar astăzi am aflat că CJI a recunosct legalitatea independenţei Kosovo, chiar şi UDMR-ul cu care sunt în contradicţie în multe privinţe, a ţinut partea regimului statului Kosovo şi rog şi România să recunoască independenţa statului deoarce nu intră în contradicţie cu legile internaţionale. Întâmplător am ridicat problema lui Kosovo, providenţa a dat să fie aşa încât chiar în ziua asta a fost recunoscută independenţa Kosovo", a continuat europarlamentarul Tokes.

"Anul trecut chiar UDMR-ul a organizat demonstraţia de stradă impotriva atitudinii noului guvern faţă de acei etnici maghiari care au ocupat poziţii de stat. Este un instrument legal de a ne exprima părerile noastre politice, orice mitiing , demonstraţie o vom face, dar nu cred că vom ajunge până acolo. (n.r.-miting în stradă)"

"Mâine soseşte în tabăra de vară de la Tuşnad chiar Băsescu şi putem cădea la înţelegere. Domnul preşedinte este un om de stat, un european, îşi dă seama ce se poate în Europa. Noi nu dorim altceva decât ceea ce este legitim în toată Europa", continuă Tokes.

"UDMR are un discurs ambiguu faţă de autonomie, vorbeşte altfel faţă de români şi când stă de vorbă cu maghiarii sunt altfel. UDMR ne-a asigurat că ţine de partea noastră autonomia. Nouă ne spun că sunt de acord cu autonomia, dar când fac declaraţii care să vă placă majorităţii române, atunci vorbesc altfel. "

"Nu vorbesc în nume personal, ci sunt preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania şi exprim voinţa unor largi mase populare ale maghiarilor. Pe de altă parte, chiar şi programa UDMR conţine ca scop principal al UDMR-ului autonomia maghiarilor din România."

"Există mai multe ţinuturi care au statut de autonomie teritorială etnică. Nu dorim altceva decât ceea ce este acceptat în întreaga Europă. Ţinutul Secuiesc are dreptul să devină o regiune de dezvoltare aparte pe baze geografice şi istorice. "

"Noi respectăm în întregime suveranitatea statului român, nu vrem independenţă, nici secesiune, statutul autonom al ţinutului secuiesc ar fi şi spre folosul etnicilor români. Spaniolii din Catalonia ori italienii din trăiesc la un înalt nivel de trai şi nimeni nu părăseşte aceste teritorii pentru lupta entică. "

"Autonomia nu înseamnă numai o idee naţională, ci reprezintă un model foarte pozitiv din punct de vedere economic, s-a dovedit că în aceste ţinuturi de autonomie teritorială nivelul de trai este mult mai bun. "

"Uneori se face o propagandă antimaghiară care ascunde realităţile de toate zilele, românii din secuime sunt onoraţi de majoritatea maghiară şi nu au nicio problemă în convieţuirea zilnică.
"

"Ungaria nu se amestecă în treburile interne ale României, ei ţin cont de voinţa noastră politică. Ei sprijină lupta noastră pentru autonomia majorităţii maghiare. În tabăra de vară de la Tuşnad este o tradiţie a poporului maghiar. Este cea de-a 21-a ocazie pentru reuniunea româno-maghiară. "

UPDATE 16.00 Creţu: "În toamnă voi cere retragerea calităţii de vicepreşedinte PE a lui Tokes, din cauza declaraţiilor sale". Eurodeputatul PSD Corina Creţu a anunţat că în toamnă, după reluarea lucrărilor în PE, va solicita retragerea calităţii de vicepreşedinte a lui Laszlo Tokes pe motiv că afirmaţiile de ieri ale acestuia, după recunoaştere independenţei Kosovo de către Curtea Internaţională de Justiţie, sunt un "atac direct" la adresa integrităţii naţionale.

UPDATE 12.41 Senatorul UDMR Gyorgy Frunda pentru "adevarul.ro": "Eu cred că domnul Laszlo Tokes face o confuzie. Kosovo este un stat independent, iar autonomia teritorială este opusul segregaţiei. Eu sunt împotriva modificării graniţelor României dar sunt un susţinător ferm al autonomiei teritoriale pentru că este benefică pentru populaţia din regiunile respective. În România nu doar Ţinutul Secuiesc trebuie să fie autonom, sunt multe alte regiuni cu acelaşi statut. Eu nu sunt de acord cu declaraţia domnului Tokes. Deciziile politice se iau în Parlament, nu pe stradă. Raţional, nu emoţional. Sunt împotriva deciziei prin forţă".

UPDATE 12.38 Reacţia premierului Emil Boc: "România are o Constituţie care trebuie respectată şi nu se discută".


Românii din secuime: Guvernul şi Preşedinţia trebuie să-i dea replica lui Tokes

UPDATE 12.00 Agenţia de presă ungară MTI a scris un articol despre conferinţa de la Băile Tuşnad, intitulat "Lucrând împreună pentru a trece dincolo de trauma de la Trianon", în care se relatează că la Tuşnad au fost enumerate greşelile din Tratatul de la Trianon.

Marko Bela: "Atâta timp cât UDMR este la guvernare, nu avem în intenţie crearea unei regiuni pe criterii etnice, ci doar pe criterii de dezvoltare economică".

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tokes a zis că din moment ce Kosovo, o regiune care are dimensiuni similare Secuimii, şi-a căpătat autonomia, acelaşi lucru ar putea să fie posibil şi în aşa-zisul "Ţinut Secuiesc", potrivit Mediafax.

"Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar în acel moment UDMR nu va mai fi la guvernare pentru că am manifesta împotriva lor", a spus Tokes la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad.

Vicepreşedintele PE s-a declarat convins că va fi autonomie în Ardeal, dar se va obţine greu pentru că unii reprezentanţi ai comunităţii maghiare nu mai cred în ea.

Tokes a adăugat că electoratul maghiar nu trebuie să se piardă şi "nu trebuie să ne permitem să devenim victimele asimilării politice".

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a apreciat joi, într-un aviz consultativ, că Declaraţia de independenţă a Kosovo din 17 februarie 2008 "nu a încălcat dreptul internaţional general". Serbia nu recunoaşte independenţa Kosovo, considerând acest teritoriu provincia sa meridională. Până în prezent, Kosovo a fost recunoscut de 69 de ţări, între care Statele Unite. România nu recunoaşte Kosovo.

Boc: Este necesară o reorganizare teritorială a României, însă fără landuri şi regiuni cu conţinut etnic

Marko Bela: Ţinutul Secuiesc nu este o invenţie

Revine "autonomistul" Viktor Orban: ce face UDMR cu Ţinutul Secuiesc?

Marko Bela: Orice articol al Constituţiei trebuie să poată fi modificat, chiar şi cel privind limba oficială

Gabor Vona, liderul partidului Jobbik: „Sprijinim autonomia teritorială pentru maghiari“

“Şoarecele de bibliotecă” militează pentru regionalizarea Banatului

Istoricii spun că Republica Bănăţeană a fost o himeră

Traian Băsescu este aşteptat la finalul săptămânii la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad

Marian Stoica

Preşedintele Traian Băsescu este aşteptat în Harghita

Preşedintele Traian Băsescu este aşteptat, sâmbătă, la Băile Tuşnad, în Harghita, unde se desfăşoară Universitatea de Vară şi Tabăra Studenţească "Tusvanyos", la dezbateri urmând să participe şi premierul ungar, Orban Viktor.

Profesorul universitar de la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca Bakk Miklos, care este şi membru al Comisiei de Autonomie a Forumului de Coordonare Maghiar din Transilvania, a anunţat, joi, în finalul şedinţei forumului, că preşedintele Traian Băsescu va merge, sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad.
taguri

* brasov
* harghita
* miercurea ciuc
* presedintele romaniei
* traian basescu

"Sâmbătă, Traian Băsescu va fi prezent în tabăra Tusvanyos", a declarat Bakk Miklos, citat de Mediafax.

Tot sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad va fi prezent şi premierul Ungariei, Orban Viktor, care va vorbi, alături de vicepreşedintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, şi de secretarul de stat în Ministerul de Externe de la Budapesta Nemeth Zsolt, despre "Europa centrală - centrul Europei?".

Cea de-a XXI-a ediţie a Universităţii de Vară şi Tabără Studenţească "Tusványos" a fost deschisă, miercuri, la eveniment participând câteva mii de tineri şi 500 de invitaţi din ţară şi din Ungaria, personalităţi ale vieţii politice şi economice.

Universitatea de Vară "Tusvanyos" se va încheia duminică, fiind organizată de Fundaţia "Pro Minoritate" din Budapesta şi de Consiliul Tineretului Maghiar din România.
Sursa: http://www.adevarul.ro/locale/brasov/brasov-harghita-miercurea_ciuc-presedintele_romaniei-traian_basescu_0_302970264.html

Attila vrea şi Miercurea Ciuc!

Mihai Eminescu, poetul nostru naţional, nu mai are loc în Miercurea Ciuc. Câţiva tineri maghiari solicită schimbarea denumirii străzii "Mihai Eminescu" în "Attila".

Trei tineri din Miercurea Ciuc, conform Agerpres, dintre care unul este membru al organizaţiei extremiste Noua Gardă Maghiară, doresc să schimbe denumirea străzii "Mihai Eminescu" din municipiu în strada "Attila", în acest sens depunând o propunere de proiect de hotărâre către Consiliul Local.

Cei trei ­ Csibi Barna, Szocs Tibor şi Csiszer Lorand ­ susţin că Mihai Eminescu ar fi fost "hungarofob" şi "xenofob" şi nu are nici o legătură cu Miercurea Ciuc. Ei au strâns în jur de 1.900 de semnături de la cetăţenii oraşului şi au depus, în aceste zile, toate documentele la registratura Primăriei Miercurea Ciuc. Proiectul de hotărâre a fost expus în holul sediului municipalităţii, pentru dezbatere publică.

Iniţiatorii consideră că interesele comunităţii maghiare, majoritară în Miercurea Ciuc, sunt grav afectate de "cultivarea memoriei unei personalităţi istorice profund hungarofobe şi xenofobe, personalitate care nu are nici o legătură istorică cu acest oraş".

Cei trei doresc ca numele poetului naţional al românilor să dispară din denumirea străzii, iar el să fie înlocuit cu cel al lui Attila, "ultimul şi cel mai puternic rege al hunilor".

Lupta împotriva denumirilor cu rezonanţă românească în oraşele din Harghita, Covasna şi Mureş este ceva constant. În oraşul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, la 27 mai anul acesta, mai multe străzi au fost rebotezate. În general, cele care aminteau de români, de eroii lor, de personalităţi româneşti. Dăm un singur exemplu: strada "Horea, Cloşca şi Crişan" se numeşte de atunci, cum altfel, decât "Attila"!

La începutul lunii iulie, la Odorheiu Secuiesc, strada "Cloşca" a devenit tot "Attila", strada "Crişan" a devenit "Eotvos Josef", strada "Horea" a devenit "Kornis Ferenc", iar "Cuza Vodă" a devenit "Wesselenyi Miklos".
În general, se motivează că denumirile româneşti nu au legătură cu oraşul respectiv! Ceea ce uită cei care vin cu astfel de iniţiative este că trăiesc în România, sunt cetăţeni români, chiar dacă etnia lor este maghiară, şi orice mare personalitate a acestui popor are legătură cu orice oraş, comună sau sat din această ţară!
Sursa: http://www.jurnalul.ro/stire-observator/attila-vrea-si-miercurea-ciuc-550154.html

Metroul, pazit de clientela PDL

de Stelian Negrea

18 vagoane noi sau 3 garnituri de tren ar fi putut cumpara Metrorex cu 71 mil. lei cat valoreaza contractul de paza incheiat cu firma Scorseze. Timp de opt ani metroul a fost sau va fi aparat de bucuresteni de firma lui Mursez Lucian. Afaceri de 53 mil. lei i-au adus anul trecut lui Mursez Lucian cei 2.482 de angajati
Cum se scurg prin doar doua contracte 71 de milioane de lei din buzunarele unei companii de stat cu pierderi, subven­tio­nata si cu datorii, catre buzu­na­re­le firmelor de partid cu respectarea legii si a aparentelor de competitie onesta pe piata? Cel mai eficient, prin incheierea unui contract de paza, asa cum face Me­tro­rex care certifica monopolul Scorseze Security pentru urmatorii patru ani pe paza si securitatea vagoanelor de metrou dupa ce, in ultimii patru ani, aceeasi firma fusese vigilenta ca bucurestenii sa nu fuga cu vreun scaun sau cu vreo usa a vagoanelor.

Probabil ca o generatie de bucu­res­teni care se deplaseaza cu metroul o sa creasca cu aceiasi bodyguarzi ai Scorseze Security, firma detinuta de omul de afaceri Mursez Lucian, un apropiat al Ancai Boagiu, lider PDL si fost ministru al Transporturilor sub autoritatea careia s-a aflat Metrorex. Scorseze Security asigura paza la metrou din 2006 si a cas­ti­gat recent un contract de nu mai putin de 51 de milioane de lei pentru aceleasi servicii pentru urmatorii patru ani. In pofida declaratiilor oficiale de reducere drastica a cheltuielilor guvernamentale, Metrorex, o companie de stat cu subven­tii platite din bugetul de stat, cu pierderi uriase si cu ceva datorii catre stat, da unui „initiat” un zemos nou contract pentru asigurarea serviciilor de paza. Tot Scorseze castigase in 2008 un alt contract de 20 de milioane de lei pentru asigurarea pazei vagoanelor de metrou.
Presedintele PSS: „Nu stiu dedesubturi si nici nu ma bag”

Ion Popescu, presedintele Patronatu­lui Societatilor de Securitate (PSS) unde Scorseze Security este membru asociat, spune ca, in pofida faptului ca pentru cel putin opt ani compania lui Mursez Lucian asigura paza la metrou, nicio firma nu s-a plans. „Nu stiu dedesubturi si nici nu ma bag. Nimeni din piata nu mi s-a plans ca, de atat timp, aceasta firma asigura paza la metrou. Poate serviciile sunt bune, sunt acceptate de conducere, se inteleg la tariful pe ora si pentru mo­dul cum au pazit”, sustine Popescu. El s-a pierdut in explicatii neu­tre care sa-i apere interesele Scorseze Security, men­tionand ca ar fi putut face totusi ceva sesizari daca aceasta firma ar fi venit cu preturi de dumping. „Daca pe piata s-ar semnala ca ar veni cu preturi foarte mici, cu altfel de chestiuni, datoria mea ar fi sa sesizez Garda Financiara si alte organisme ale statului, dar in relatiile comerciale dintre membrii patronatului si clientii acestora nu ne bagam”, afirma Popescu.

Din aceeasi categorie

* » Restructurari la Primaria Capitalei: 1.300 de angajati ar putea fi disponibilizati
* » Rusia a sistat plata ajutorului financiar acordat Transnistriei
* » Sebastian Vladescu: Nu luam in considerare modificarea sistemului de taxe si impozite
* » Anumite categorii de produse si servicii vor benecifia in continuare de TVA redus
* » Reducerea salariilor in BNR, motiv pentru declansarea procedurii de infringement

Nici viceliderului Uniunii Sindicate­lor Libere Metrou (USLM), Florian Crisu, nu i se pare suspect succesul nebun al Scorseze Security la contractele cu Me­tro­rex. „S-a facut o licitatie, s-au prezen­tat la licitatie si au castigat. Probabil ca au indeplinit cele mai bune conditii”, afirma Crisu.

Mursez si Boagiu, fara grai. Radoi, nestiutor

Extrem de zgomotos cand vine vorba de interesele angajatilor de la Metrou, Ion Radoi, liderul de sindicat al USLM, se inmoaie brusc si ne lasa impresia ca nu stie nimic despre afacerile cu firma de paza Scorseze. „Nu stiu nimic despre cum s-a desfasurat aceasta atribuire pentru ca nu am informatiile necesare. Lasati-ma sa ma interesez si va dau informatii mai tarziu”, spune Radoi.

Pana la inchiderea editiei nici Mur­sez Lucian si nici Anca Boagiu, senator PDL, nu au formulat un punct de vedere pe marginea celor peste 70 de milioane de lei incasati sau pe care urmeaza sa ii incaseze Scorseze Security de la Metrorex.
Parvan, AOAR: „Asta e. Daca e buna, e buna”

Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Roma­nia (AOAR), a comentat ironic succesul Scorseze Security la licitatiile pentru paza vagoanelor Metrorex. „In­seam­na ca firma castigatoare a depus o oferta buna. Asta-i situatia. Daca este buna, este buna. Ramane aceeasi proble­ma a licitatiilor pe bani publici. Probabil daca mergem si verificam actele acestei licitatii sunt in regula si nu ai ce sa zici. Marea problema, ca aceasta este una din miile de licitatii unde avem acelasi sentiment”, sustine Parvan.
18 vagoane noi contra banilor scursi catre Scorseze

Serviciile de paza sunt mult mai importante in viziunea conducerii Me­tro­rex decat piesele de schimb pentru validatoare si placi de baza pentru apa­ratele de taxare pentru care s-au platit doar 1,6 mil. lei, decat carte­lele de acces pentru care a platit aceeasi suma.

In structura de cheltuieli a Metro­rex, serviciile de paza pe care le achiziti­o­neaza de mai bine de patru ani de la firma lui Mursez, apropiatul Ancai Boagiu, sunt chiar mai importante decat energia electrica pentru care a platit in acest an aproximativ 41 de milioane de lei. Serviciile de paza sunt la fel de im­portante ca si cele de deratizare si dezin­sectie pe care Metrorex le-a achizitionat fix pe 21 ianuarie 2010 de la Alrod Consult, firma deputatului PDL Wiliam Branza, care isi va rotunji in acest an veniturile cu 13 milioane de lei scosi din starpirea carcalacilor si a sobolanilor din tunelurile de metrou.

Cu cele peste 70 de milioane de lei (aproximativ 17,5 milioane de euro) pla­tite sau care urmeaza sa fie platite firmei Scorseze Metrorex ar fi putut repara vagoanele vechi sau sa achizitio­neze apro­ximativ 18 vagoane noi (trei gar­nituri de tren) de la Bombardier, al ca­ror pret a fost anuntat de Miron Mitrea, cel pe timpul carora au fost cumparate, la circa un milion de euro.
Angajati ai Scorseze, implicati in incidente electorale la Gara de Nord

La ultimele alegeri prezidentiale, aproximativ 40 de angajati ai Scorseze Security au fost dusi la sectia de politie pentru verificari dupa ce fusesera adusi la Gara de Nord sa voteze. Acestia declarasera ca au fost adusi sa voteze cu microbuze de dimineata pentru ca nu ar mai fi avut cand sa-si exercite dreptul la vot in timpul zilei.


Sumele platite sau care vor fi platite firmei Scorseze Security pentru paza va­goa­nelor de metrou:

* 2008-2010: 20 de milioane de lei
* 2010-2014: 51 de milioane de lei
Sursa: http://www.financiarul.com/articol_48219/metroul-pazit-de-clientela-pdl.html

Mircea Diaconu, incompatibil cu functia de senator?

Mircea Diaconu este, se pare, incompatibil cu functia de senator. Asta pentru ca liberalul este in continuare si director al Teatrului Nottara.

Concret, in Legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, republicata in 2008, scrie ca un ales nu poate fi si in Parlament si la conducerea unei institutii publice, asa cum este de altfel teatrul, informeaza Curentul.

"Calitatea de deputat sau de senator este incompatibila cu urmatoarele functii: presedinte, vicepresedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor la societati comerciale, inclusiv la banci ori la alte institutii de credit, la societati de asigurare si la cele financiare, precum si in institutii publice", se arata in articolul 15 al legii.

Se pare ca Mircea Diaconu a facut un pact cu Comisia Juridica din Senat, condusa de pesedistul Toni Grebla. Asadar, ca sa il faca "compatibil", Toni Grebla si cei din Comisia Juridica din Senat au avizat in data de 27 ianuarie 2010 solicitarile a nu mai putin de 17 senatori cu privire la cumulul de functii, printre care si cea a lui Mircea Diaconu.

Surse din Agentia Nationala de Integritate (ANI) au declarat insa pentru Curentul ca acest demers de dezlegare la "dublu-rol" pentru Diaconu a fost unul ilegal, doarece un simplu aviz al Comisiei Juridice a Senatului nu poate substitui o lege organica.

De altfel, articolul 16, aliniatul 4 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor precizeaza ca "alte incompatibilitati cu calitatea de deputat sau de senator se pot stabili numai prin lege organica".

Prin urmare, senatorul Mircea Diaconu se afla in incompatibilitate deoarece ocupa doua functii publice simultan.

Sursa: http://www.ziare.com/mircea-diaconu/senator/mircea-diaconu-incompatibil-cu-functia-de-senator-1009218

Preşedintele român şi premierul maghiar Viktor Orban vor să se vadă în weekend. Ce au de împărţit

de Raluca DUMITRIU | joi, 20:06

Viktor Orban premierul Ungariei

Preşedintele Traian Băsescu se va întâlni, cel mai probabil sâmbătă, cu premierul Ungariei, Viktor Orban, cei doi fiind invitaţi să participe la Băile Tuşnad (judeţul Harghita) la cea de-a XXI-a ediţie a Universităţii de Vară şi a Taberei Studenţeşti Tusványos

Surse din ambele părţi ne-au confirmat că o discuţie între şeful statului şi prim-ministrul de la Budapesta va exista, nefiind deocamdată stabilit şi locul. Din partea organizatorilor evenimentului, Sándor Krisztina a precizat că întâlnirea s-ar putea desfăşura la Miercurea-Ciuc, la Târgu Mureş sau chiar la Tabăra Tusvanyos.

"Un consilier al preşedintelui Traian Băsescu ne-a sunat şi ne-a spus că acesta este de acord, chiar doreşte să răspundă invitaţiei de a se întâlni cu premierul ungar, dar că nu s-au stabilit încă amănuntele", a declarat Sándor. Ieri, a apărut şi varianta că discuţia Băsescu-Orban se doreşte a fi mai ferită de ochii presei, prin urmare locul de desfăşurare să fie în vila de protocol a administraţiei prezidenţiale din staţiunea Covasna.

publicitate

Ieşirea UDMR de la guvernare, legea dublei cetăţenii sau maghiarizarea străzilor din Ardeal

În ultima vreme s-au făcut speculaţii pe marginea subiectelor care ar putea fi abordate în cadrul tete-a`-tete-ului, cel mai important dintre acestea fiind ieşirea UDMR de la guvernare, după ce mai mulţi lideri locali şi aproape 10 parlamentari ai Uniunii, în frunte cu Gyorgy Frunda, au cerut acest lucru, nefiind de acord cu măsurile de austeritate impuse de Guvern. De asemenea, Traian Băsescu şi Viktor Orban ar putea vorbi şi despre legea care ar urma să fie adoptată la Budapesta, privind acordarea dublei cetăţenii etnicilor maghiari care trăiesc în ţările vecine Ungariei. Întâlnirea celor doi vine şi pe fondul mai multor iniţiative depuse la consiliile locale din Ardeal de maghiarizare a străzilor. Ultima dintre ele aparţine unor tineri din Miercurea-Ciuc, care vor să schimbe denumirea străzii Mihai Eminescu în strada Attila. Viktor Orban este aşteptat să sosească la Tabăra Tusvanyos vineri seară, iar sâmbătă să participe la dezbateri pe tema "Europa Centrală - Centrul Europei?", împreună cu vicepreşedintele Parlamentului European, Tőkés László, într-o discuţie moderată de secretarul de stat în Ministerul de Externe al Republicii Ungare, Németh Zsolt. Evenimentul, organizat de Fundaţia "Pro Minoritate" din Budapesta şi de Consiliul Tineretului Maghiar din România, se va încheia duminică.

sursa: gandul.info

Cum îl bate Attila pe Eminescu la Miercurea Ciuc, pentru că poetul e „hungarofob şi xenofob“

de Adrian POPESCU |

Cum îl bate Attila pe Eminescu la Miercurea Ciuc, pentru că poetul e „hungarofob şi xenofob“ /// foto: Mediafax

Începând din toamnă, denumirea străzii Mihai Eminescu din municipiul Miercurea Ciuc ar urma să fie schimbată în "Attila", dacă edilii urbei vor da curs unei "iniţiative cetăţeneşti" a câtorva extremişti maghiari localnici, Barna Csibi, Szocs Tibor şi Csinszer Lorand. În acest sens, cei trei au depus la Primăria Miercurea Ciuc, în urmă cu câteva zile, un proiect de hotărâre de consiliu local - având anexată şi o listă cu circa 1900 de semnături de susţinere - în care prezintă şi motivaţia "necesităţii" unei asemenea schimbări: "Mihai Eminescu a fost o personalitate istorică românească profund hungarofobă şi xenofobă, fără nici o legătură cu istoria acestui oraş, iar cultivarea în continuare a memoriei sale afectează grav interesele comunităţii maghiare majoritare din Miercurea Ciuc". De menţionat că iniţiatorul acţiunii, Barna Csibi, funcţionar public în cadrul Direcţiei Finanţelor Publice Harghita, este şi autorul unei "Constituţii a Ţinutului Secuiesc, stat suveran, independent, unitar şi indivizibil", precum şi "căpitanul" unei grupări paramilitare tot mai active în Harghita şi Covasna - Plutonul Secuiesc al Batalionului Vass Albert din cadrul Gărzii Maghiare, organizaţie extremistă scoasă în afara legii de autorităţile din Ungaria.

Reacţia autorităţilor locale: "N-avem ce comenta"!

publicitate

La unison, reacţia reprezentanţilor autorităţilor locale - Primăria Miercurea Ciuc şi Prefectura Harghita - a fost "N-avem ce comenta"! "N-am văzut documentul respectiv, nu cunosc motivaţia lor şi nu am analizat-o, aşa că nu am ce comenta dacă e întemeiată sau nu!", a replicat viceprimarul Antal Attila întrebării noastre referitoare la motivele invocate de extremiştii maghiari pentru schimbarea denumirii străzii Mihai Eminescu. Apoi, din postura de "înlocuitor la comandă" al primarului Raduly Robert, "prins timp de patru zile cu Turul Ciclist al Ţinutului Secuiesc", vicele Antal ne-a mai spus că proiectul de hotărâre - afişat deja la avizierul Primăriei Miercurea Ciuc "pentru aducere la cunoştinţa publică, aşa cum spune legea" - va fi discutat de Consiliul local "în toamnă, probabil în septembrie sau octombrie", urmând ca până atunci să fie "întrebate" şi cele circa 200 de familii care locuiesc pe strada Mihai Eminescu. Aceeaşi reacţie de "N-avem ce comenta!" a avut-o şi prefectul Ladanyi Laszlo Zsolt: "Nu cunosc nimic, eu am aflat de la ziarişti despre această solicitare, deci nu o pot comenta, pentru că eu nu sunt politician, ci înalt funcţionar public!" "Tot ce putem face noi, ca instituţie a statului, este să verificăm legalitatea unei asemenea hotărâri, dacă va fi adoptată, şi apoi să acţionăm în consecinţă", ne-a mai spus prefectul Ladanyi, care ne-a oferit apoi şi "punctul de vedere personal" despre etichetarea lui Eminescu drept "hungarofob şi xenofob": "Nici nu merită comentată, Eminescu e unul dintre cei mai mari poeţi ai ţării şi cu asta basta, nu am ce să mai comentez"!

Sursa: Adevarul.ro

Liderul PCM Covasna vrea drapelul Ţinutului Secuiesc în Parlament

Liderul PCM Covasna vrea drapelul Ţinutului Secuiesc în Parlament

Preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, spune că nu renunţă la ideea privind arborarea drapelului Ţinutului Secuiesc în Parlament, alături de cel al României şi de cel al Uniunii Europene, cu toate că unii parlamentari ai UDMR din secuime "au zâmbit" la această iniţiativă a sa. "Nu renunţ. Dacă nu altfel, atunci cel mai târziu, dacă mă ajută bunul Dumnezeu şi voi ajunge în Parlament, cu mâna mea voi arbora steagul secuiesc", a spus acesta. (Mediafax)

Guvernul bulgar va demola sute de clădiri construite ilegal în staţiunea Sunny Beach

Autorităţile bulgare vor demola 750 de clădiri construite ilegal, inclusiv numeroase hoteluri, în cea mai importantă staţiune bulgară de la Marea Neagră, Sunny Beach, a anunţat ministrul de Interne, Ţvetan Ţvetanov, citat de site-ul Novinite.com.

Guvernul bulgar va demola sute de clădiri construite ilegal în staţiunea Sunny Beach (Imagine: Cristian Andreescu/Arhiva Mediafax Foto)

Ţvetanov a precizat că urmează să fie demolate clădiri "masive", "temporare" sau încă nefinalizate.

El s-a întâlnit joi cu conducerea Sunny Beach Hotel Holdings Jsc, cu care a discutat mai multe probleme care afectează staţiunea, cum ar fi zgomotul, taximetrele şi ricşele ilegale, furtul din buzunare şi prostituţia.

Ministerul bulgar de Interne a explicat că aceste clădiri ilegale, printre care se numără şi multe hoteluri, vor fi demolate după încheierea sezonului estival , pentru a nu perturba activitatea turistică în plin sezon, dar a avertizat că aplicarea deciziei nu va fi amânată pentru 2011.

Staţiunea Sunny Beach a devenit cunoscută din cauza supradezvoltării urbanistice haotice pe care a înregistrat-o în ultimii ani, precizează Novinite.com.

Sursa: mediaf.ro

http://www.mediafax.ro/externe/guvernul-bulgar-va-demola-sute-de-cladiri-construite-ilegal-in-statiunea-sunny-beach-6680836/