Ideea Soranei Vătavu a fost premiată de Banca Scoţiei / FOTO: Robert Gordon University
Imaginea 1/2

Românca Sorana Vătavu, studentă în anul trei la Universitatea Robert Gordon din Aberdeen, a câştigat o competiţie organizată de Banca Scoţiei, cu o idee de afaceri menită să revoluţioneze ecologic transportul în comun din oraşul Aberdeen.

Împreună cu alte patru colege, Sorana Vătavu, în vârstă de 22 de ani, au pus pe hârtie un proiect de afacere care are mari şanse să devină realitate.

"În cadrul facultăţii, a trebuit să facem un proiect la una dintre materii, 'New Business Projects'. Trebuia să face un proiect de afaceri viabil, care să aibă o aplicabilitate cât mai mare în lumea reală", a declarat Sorana Vătavu pentru REALITATEA.NET.

Ele au ales să dea o dimensiune "verde" transportului în comun din oraşul scoţian în care studiază. Au pus la punct un plan de afaceri care include o reţea de velotaxiuri, care au apărut iniţial în Asia şi apoi au fost adoptate, într-o variantă modernă, de oraşe precum Londra şi Amsterdam. În esenţă, velotaxiurile sunt triciclete care au ataşate o băncuţă acoperită în spate, în care se pot aşeza eventualii pasageri. Modelele de ultimă oră includ nu doar pedale, ci şi motoare electrice. "Noi ne-am propus să le folosim pentru turism şi ca taxiuri pe distanţe scurte", explică studenta româncă.

Cu proiectul realizat pentru şcoală, cele cinci studente au participat la o competiţie organizată de Banca Scoţiei, la care au mai luat parte 18 echipe de studenţi din Scoţia. Sorana şi colegele ei au luat locul întâi, primind distincţia Bank of Scotland Corporate Award şi 500 de lire sterline.

"Noi am făcut un plan al afacerii atât de detaliat încât am putea s-o şi deschidem. Am căutat informaţii peste tot, am vorbit la Consiliul oraşului, la Departamentul de Drumuri. De altfel, cei de la Bank of Scotland ne-au spus că putem oricând să-i contactăm şi ne-au promis că ne vor ajuta să facem rost de investiţia de care avem nevoie la început", a spus Sorana.

Originară din Petroşani, Sorana Vătavu a terminat în 2009 Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii de Vest din Timişoara, secţia Finanţe-Bănci. În ultimul an a aflat că avea posibilitatea să se înscrie, după licenţă, la orice secţie economică a Universitatăţii Robert Gordon din Aberdeen, direct în anul trei, aşa că nu a stat pe gânduri. "Eu am ales să fac Management-Finanţe, iar la sfârşitul anului voi primi o diplomă. Voi termina astfel două facultăţi", povesteşte Sorana.

Ea s-a declarat impresionată de calitatea învăţământului din Scoţia, care se bazează extrem de mult pe proiecte aplicate, însă are de gând să se întoarcă în cursul anului în România, pentru a termina un program de master la Universitatea de Vest. "Bursa pe care o am mi-ar permite să rămân şi în anul patru, însă îmi place să duc la capăt ce mi-am propus. În orice caz, mă voi putea întoarce oricând în Scoţia, pentru că voi avea o diplomă de la o universitate de-a lor", îşi schiţează Sorana planurile de viitor.

Sursa: REALITATEA.NET